Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do politologie (KFL / UDPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / UDPE - Úvod do politologie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek je seznámit studenty se základními pojmy a proudy v politických ideologiích tak, aby získali přehled v oboru a byli schopni číst a studovat odbornou politologickou literaturu, potřebnou pro svoji specializaci ve vzdělávání. Dále bude kladen důraz na využití získaných znalostí pro kritickou analýzu politické reality, novinových článků či politických projevů.Osnova:1/ Vymezení oblasti politiky a charakteristika politických ideologií2/ Liberalismus a jeho specifické znaky (universalismus, individualismus, svoboda, rovnost příležitostí)3/ Liberalismus a jeho jednotlivé proudy (klasický, moderní a neoliberalismus)4/ Socialismus a jeho specifické znaky (rovnost, spolupráce, kolektiv)5/ Socialismus a jeho jednotlivé proudy (utopistický, evoluční, revoluční)6/ Konzervatismus a jeho specifické znaky (tradice, autorita, řád)7/ Konzervatismus, nacionalismus a jejich jednotlivé proudy (autoritativní, tradiční, liberální)8/ Fašismus, nacionalismus a jejich specifické znaky (rasa, národ, vůdce)9/ Fašismus, nacismus a jeho jednotlivé proudy ( italský fašismus a německý nacismus)10/ Anarchismus a jeho specifické znaky (svoboda, odmítání autority)11/ Anarchismus a jeho jednotlivé proudy (anarchosyndikalismus, anarchokomunismus, mutualismus)12/ Feminismus a jeho hlavní znaky a proudy (gender, pohlaví - liberální, sociální a radikální feminismus)13/ Enviromentalismus a jeho hlavní znaky a proudy (příroda a politika - mělký a hlubinný enviromentalismus)

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

GRISBY, ELLEN. Analyzing Politics : An Introduction to Political Science. Wadsworth Publishing. 2 edition. 2001 ISBN 0534586716.. RANNEY, AUSTIN. Governing: An Introduction to Political Science. Prentice Hall. 8 edition. 2000. ISBN 0130180394.. HELD, DAVID. Models of Democracy. Stanford University Press. 2nd edition. 1997 ISBN 0804728615.. BARADAT, LEON. Political Ideologie. Prentice Hall. 8 edition. 2002. ISBN 0130975184.. HEYWOOD, A. Politologie, Eurolex Bohemia, Praha 2004.

Požadavky

Viz. http://www.fp.vslib.cz/kfl/STAG/

Garant

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.