Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do kulturní historie 2 (KFL / UKH2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / UKH2K - Úvod do kulturní historie 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Prehistorická Evropa: první zemědělci, megality, Germáni,2. Keltové, odkaz keltské civilizace3. Kultura středověku - doba románská, byzantská kultura, kultura islámu4. Kultura středověku - vrcholný a pozdní středověk, gotika5. Renesance - architektura, sochařství, malířství.6. Renesance - užité umění, literatura, hudba, divadlo a tanec. Manýrismus.7. Baroko - architektura, malířství a sochařství8. Baroko - umělecká řemesla, hudba a divadlo, rokoko9. Klasicismus, empír, romantismus10. Impresionismus a styly počátku 20. století - impresionismus, secese a moderna, expresionismus11. Styly počátku 20. století - fauvismus, kubismus, futurismus, abstrakce, suprematismus12. Kultura mezi světovými válkami13. Kulturní proudy a směry druhé poloviny 20. století do současnosti14. Rekapitulace, závěrečný test

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Zatloukal, Pavel. Architektura 19. století. Praha: DaDa, Správa Pražského hradu, 2001. ISBN 80-86161-39-0. TOMAN, R., BEDNORZ, A. Baroko. Bratislava: Slovart, 1997. WITTLICH, P. Česká secese. Praha:Odeon 1985. JŮZL, M. a kol. Dějiny umělecké kultury I. Praha: SPN, 1989. LE GOFF, J. Encyklopedie středověku. Praha: Vyšehrad, 2002. FILIP, J. Keltská civilizace a její dědictví. Praha: Academia, 1995. LE GOFF, J. Kultura středověké Evropy. Vyd. 2. Praha: Vyšehrad, 2005. ŠVÁCHA, R. Od moderny k funkcionalismu. Praha: Victoria Publishing 1994. Umění renesance. Praha: Nakladatelství Slovart, 1996. Toulky minulostí světa 3. Praha: Via facti, 2001. GOMBRICH, E. H. Příběh umění. Praha: Odeon, 1992. HORSHAM, M. Styly 20. a 30. let. Praha: Svojtka a Vašut 1997.

Požadavky

Podmínkou pro získání zápočtu před zkouškou je zápis do Moodle kursu UKH2 a splnění každého testu minimálně na 60% ve stanoveném termínu.Kurs je zakončen písemnou zkouškou formou testu, v němž student(ka) prokáže znalosti a základní orientaci v kulturně-historické problematice v rozsahu probrané látky a doporučené studijní literatury.

Garant

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Luďka Hrabáková, Ph.D.