Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociálního a politického myšlení (KFL / USPM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / USPM - Úvod do sociálního a politického myšlení, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Vymezení politické filosofie - Oblast politické filosofie; co je to normativita - rozdíl mezi deskriptivními, explanačními a normativními teoriemi spravedlnosti; vztah politické filosofie k etice, politologii a sociologii - může se sociologický a normativní přístup ke spravedlnosti vzájemně obohatit? ; společný základ teorií politické filosofie2/ Utilitarismus - Užitek a jeho možné definice; argumenty pro maximalizaci užitku; blaho versus preference; vztah utilitarismu k rovnosti, svobodě, právům a spravedlnosti; politika utilitarismu3/ Liberalismus 1- Kritika utilitarismu; rovnost příležitostí; společenská smlouva; John Rawls a spravedlnost jako férovost; Brian Barry a spravedlnost jako nestrannost4/ Liberalismus 2 - Ronald Dworkin a rovnost zdrojů; David Miller a spravedlnost jako zásluha; politika liberalismu - Bruce Ackerman a společnost podílníků5/ Libertarianismus 1 - Friedrich Hayek a kritika sociální spravedlnost; Robert Nozick o sebe-vlastnictví a vlastnictví vnějších zdrojů; původní stav a problémy přivlastnění;6/ Libertarianismus 2 - Vztah mezi sebe-vlastnictvím, svobodou, rovností a spravedlností; David Gauthier, James Buchanan a libertarianismus jako vzájemná výhoda; levicový libertarianismus - Philippe Van Parijs a Základní příjem; politika libertarianismu7/ Marxismus 1 - Za oblast spravedlnosti - nedostatky liberálních koncepcí práv a rovnosti; vykořisťování a otázka spravedlnosti; potřeby a odcizení8/ Marxismus 2 - Proměna postoje soudobého marxismu k normativním koncepcím; Gerald Cohen - kritika Rawlse; politika marxismu - John Roemer a tržní socialismus9/ Komunitarismus 1 - Spravedlnost, komunita a sdílené významy; individuální práva a společné dobro; nezakotvené ?jáství?10/ Komunitarismus 2 - Komunitarismus versus liberalismus; vliv komunitarismu na liberalismus; občanství a nacionalismus; politika komunitarismu11/ Multikulturalismus 1 - Politika redistribuce versus politika uznání; vztah multikulturalismu, komunitarismu a liberalismu; problémy menšin - národnostní minority, imigranti, etnické a náboženské skupiny12/ Multikulturalismus 2 - Individuální práva versus kolektivní práva; problémy skupinová reprezentace; nacionalismus; politika multikulturalismu13/ Feminismus 1 - Rovnost mezi pohlavími a diskriminace; feministická kritika liberalismu; veřejné a soukromé; etika péče14/ Feminismus 2 - Rozdíly mezi pohlavími - morální schopnosti a způsob morálního odůvodňování; universalita versus jedinečnost vztahů

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Miller, D. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. CDK Proglas, Brno 1995. HEYWOOD, A. Politické ideologie. Praha 1994. Wolf, Jonathan. An Introduction to Political Philosophy. Oxford University Press. 1996 ISBN 0192892517. Kymlicka, Will. Contemporary Political Philosophy: An Introduction. Oxford University Press; 2nd edition 2001. ISBN 0198782748. Gauss, Gerald. Political Concepts and Political Theories. Westview Press. 2000. ISBN 0813333318. Gauss, Gerald. Social Philosophy. M.E. Sharpe 1999. ISBN 1563249499.

Požadavky

Písemně zpracovat povinnou literaturu a odevzdat nejpozději 14 dní před zkouškou, ústní zkouška

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.