Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociálního a politického myšlení (KFL / USPME)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / USPME - Úvod do sociálního a politického myšlení, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek je naučit studenty orientace v sociálních otázkách vzhledem ke společenskému zřízení a politickým systémům. Odborník v oboru humanitních studií se zaměřením na vzdělávání potřebuje mít vhled do genezí různých sociálně politických koncepcí. Dále je úkolem tohoto kurzu seznámit posluchače s dějinným vlivem antiky, křesťanství a moderny na politické systémy a společenské ideje, které formují současnost.Osnova:1. Mytické pojetí předdějinných civilizací a charakter archaické řecké polis2. Sókratovo pojetí ctnosti a Platónův ideální stát3. Aristotelovo pojetí politiky4. Politické dědictví antiky: autorita, svoboda, povinnost5. Raně středověký vztah ke státu jako civitas Dei6. Přirozené, smluvní a voluntaristické pojetí politické moci7. Osvícenské smluvní teorie8. Politické teorie německého idealismu9. Liberalismus, jeho představitelé a směry10. Konzervatismus a jeho představitelé11. Historické proměny socialismu12. Totalitní a post-totalitní režimy13. Kritické politické teorie současnosti

Získané způsobilosti

Studenti budou obeznámeni s látkou v souladu s cílem a obsahem předmětu.

Literatura

Miller, D. Blackwellova encyklopedie politického myšlení. CDK Proglas, Brno 1995. HEYWOOD, A. Politické ideologie. Praha 1994. Wolf, Jonathan. An Introduction to Political Philosophy. Oxford University Press. 1996 ISBN 0192892517. Kymlicka, Will. Contemporary Political Philosophy: An Introduction. Oxford University Press; 2nd edition 2001. ISBN 0198782748. Gauss, Gerald. Political Concepts and Political Theories. Westview Press. 2000. ISBN 0813333318. Gauss, Gerald. Social Philosophy. M.E. Sharpe 1999. ISBN 1563249499.

Požadavky

Písemně zpracovat povinnou literaturu a odevzdat nejpozději 14 dní před zkouškou, ústní zkouška

Garant

doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Ing. Martin Brabec, Ph.D.doc. PhDr. David Václavík, Ph.D.