Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do sociologické teorie (KFL / ZST)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFL / ZST - Úvod do sociologické teorie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět seznamuje studenty se základními tématy sociologické teorie. Cílem předmětu je mj. vysvětlit studentům základní sociální činitele působící sociální problémy ve společnosti, na něž se sociální práce a další pomáhající profese zaměřují.Předmět podává informace o sociologii jako vědě (vznik, předmět, funkce, struktura a vztah sociologie k ostatním vědám) a poskytuje informace o základních paradigmatech sociologické teorie (strukturální funkcionalismus, interpretativní sociologie, teorie konfliktu, sociální konstruktivismus). Pojednává o vztahu přírody, kultury a společnosti a je zaměřen na základní témata vztahu jedince a společnosti (socializační proces, normy, hodnoty, potřeby, zájmy, sociální interakce a komunikace, teorie rolí, genderová problematika, sociologie rodiny a sociologie sociálních skupin). Zabývá se také problematikou konformity a sociální kontroly (instituce, anomie, sociální deviace a sociální patologie). Obsáhne téma rodinného uspořádání a genderových nerovností. Věnuje se rovněž tématu sociální stratifikace a mobility či sociologickému výzkumu a sociometrii. Sociologie je představena mimo jiné i jako opěrná disciplína sociální práce.

Literatura

SÝKOROVÁ, K. Základy sociologie, filosofie a etiky pro pomáhající profese. Liberec: TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-323-1.DISMAN, M. Jak se vyrábí sociologická znalost. 1. vyd. Praha : Univerzita Karlova, 1993. ISBN 80-7184-141-2. MOŽNÝ, I.. Rodina a společnost. Praha: Sociologické nakladatelství, 2006. ISBN 978-80-86429-87-8. Giddens, A. Sociologie, Argo, Praha 2013. Novotná, E.. Sociologie sociálních skupin, Grada, Praha 2010. KUBÁTOVÁ, H. Sociologie životního způsobu. 1. vyd. Praha: Grada, 2010. 272 s. ISBN 978-80-247-2456-0. HAVLÍK, R. Úvod do sociologie. Praha: Karolinum, 2007. ISBN 978-80-246-1385-7.nullnull

Garant

doc. PhDr. Milan Exner, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Lenka Václavíková Helšusová, Ph.D.