Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetismus (KFY / ELM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ELM - Elektřina a magnetismus, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Statické elektrické pole. Základní elektrické jevy ve vakuu. Coulombův zákon. Elektrické pole. Gaussova věta. Práce sil elektrického pole při přemístění náboje. Potenciál elektrického pole. Napětí. Souvislost potenciálu a intenzity.2. Rozdělení volného náboje na vodičích. Elektrostatická indukce. Kapacita vodičů. Kondenzátory. Energie elektrického pole.3. Elektrické jevy v dielektriku. Dielektrika a jejich základní vlastnosti. Polarizace. Piezoelektřina. Ustálený elektrický proud. Ohmův zákon. Odpor vodiče. Práce a výkon.4. Uzavřený obvod ustáleného proudu. Elektromotorické napětí zdroje. Kirchhoffovy zákony. Proudový obvod s elektromotorickým napětím. Spojování vodičů. Termoelektrické jevy. Vedení elektrického proudu v polovodičích. Elektrolytické vedení proudu. Zákony Faradayovy. Akumulátory.5. Elektrický proud v plynech a ve vakuu. Elektřina v atmosféře. Magnetické pole ve vakuu. Magnetická indukce. Zákon Biote-Savartův. Síly působící v magnetickém poli na pohybující se náboj. Vektorový potenciál.6. Síly působící na vodič s proudem v magnetickém poli. Hallův jev. Vzájemné působení elektrických proudů.7. Magnetické pole v látce. Magnetické látky, jejich vlastnosti. Magnetizace. Magnetické pole v magnetiku. Magnetické látky.8. Trvalé magnety. Zemské pole magnetické. Elektromagnet.9. Nestacionární elektromagnetické pole. Elektromagnetická indukce. Faradayův zákon. Lenzovo pravidlo. Vlastní indukce a vzájemná indukce. Vířivé proudy. Energie magnetického pole.10. Střídavé proudy. Efektivní hodnoty proudu a napětí. Výkon. Obvody střídavého proudu. Vícefázové soustavy proudů. Přenos elektromagnetické energie. Transformátor.11. Časová změna elektrického pole. Maxwellův proud. Maxwellovy rovnice v integrálním tvaru.12. Vznik a vlastnosti elektromagnetických kmitů a vln. Jednoduchý kmitavý obvod.Nucené kmity. Otevřený kmitavý obvod.13. Elektromagnetické vlny ve vakuu. Elektromagnetické vlny v dielektriku. Tok energie a Poyntingův vektor.14. Rezerva.Cvičení:Procvičuje se látka vyložená na přednášce v předchozím týdnu. V 1. týdnu se opakuje středoškolská látka. Asi v 7. a ve 13.týdnu se píší kontrolní testy z úloh řešených ve cvičení.

Získané způsobilosti

Základní teoretické poznatky oboru

Literatura

Fuka, J., Havelka, B. Elektřina a magnetismus. SPN Praha, 1979. Feynmann, R. P., Leighton, R.B., Sands, M. Feynmannove prednášky z fyziky III,IV. Alfa Bratislava, 1988. Wagner, J., Kopal, A. Fyzika II. TU v Liberci, 1995. Hajko V. aj. Fyzika v príkladoch. Alfa Bratislava, 1983. HALLIDAY, D., RESNICK, R., WALKER, J. Fyzika 1-5. Vutium Brno, Prometheus Praha, 2000.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.