Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Elektřina a magnetizmus (KFY / ELMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / ELMK - Elektřina a magnetizmus, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Stručný obsah přednášek:Elektromagnetická interakce. Pasivní a aktivní úloha elektrického náboje.Statické elektrické pole.Rozdělení volného náboje ve vodičích. Kapacita. Energie elektrického pole.Elektrické jevy v dielektriku. Ustálený elektrický proud. Ohmův zákon. Odpor vodiče.Uzavřený obvod ustáleného proudu. Kirchhoffovy zákony.Proudový obvod s elektromotorickým napětím. Spojování vodičů. Termoelektrické jevy. Vedení elektrického proudu v polovodičích. Elektrolytické vedení proudu. Faradayův zákon.Elektrický proud v plynech a ve vakuu. Elektřina v atmosféře. Magnetické pole ve vakuu.Magnetická indukce. Zákon Biotův-Savartův. Síly působící v magnetickém poli na pohybující se náboj.Síly působící na vodič s proudem v magnetickém poli.Magnetické pole v látce. Magnetizace. Magnetické pole v magnetiku. Magnetické látky.Trvalé magnety. Zemské pole magnetické. Elektromagnet.Nestacionární elektromagnetické pole. Elektromagnetická indukce. Faradayův zákon. Vlastní a vzájemná indukce. Vířivé proudy. Energie magnetického pole.Střídavé proudy. Výkon. Obvody střídavého proudu. Vícefázové soustavy proudů. Přenos elektromagnetické energie. Transformátor.Časová změna elektrického pole. Maxwellův proud. Maxwellovy rovnice v integrálním tvaru.Vznik a vlastnosti elektromagnetických kmitů a vln. Jednoduchý kmitavý obvod. Otevřený kmitavý obvod.Elektromagnetické vlny ve vakuu. Elektromagnetické vlny v dielektriku.

Získané způsobilosti

Základní teoretické poznatky oboru

Literatura

Kopal, A. a kol. Fyzika II. Liberec: TUL, 2008. ISBN 978-80-7372-311-8.SEDLÁK, B., ŠTOLL, I. Elektřina a magnetizmus. Praha: Academia, 2002. FEYNMANN, R.P., LEIGHTON, R.B., SANDS, M. Feynmannovy přednášky z fyziky 2. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. HALLIDAY, D., RESNICK, R., WALKER, J. Fyzika, část 3. Praha: Prometheus, 2000. WAGNER, J.,KOPAL, A. Fyzika II.díl. Liberec: TU, 1995. Kopal, A. a kol. Příklady z fyziky II. Liberec: TUL, 2006. ISBN 80-7372-123-6.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.

Vyučující

doc. RNDr. Miroslav Šulc, Ph.D.