Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzik. pole v lék. diagnostice a terapii (KFY / FDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FDT - Fyzik. pole v lék. diagnostice a terapii, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Pole molekulárních sil - meziatomové síly a jejich projevy, difuze, viskozita, osmóza, roztoky a směsi kapalin a plynů. Povrchové napětí a kapilární jevy.2. Teplotní pole - vedení tepla, konvekce a vyzařování, skupenské teplo. Záření černého tělesa - Planckův vyzařovací zákon, Stefan-Boltzmannův zákon.3. Tlakové pole - mechanická deformace a napětí, Hookův zákon, proudění vazké tekutiny, Hagen-Poisseuilleův zákon, turbulentní proudění. Materiály s tvarovou pamětí. Hydrostatický tlak.4. Mechanická vlna v materiálovém prostředí - pole akustického tlaku, hladina akustické intenzity, šíření zvuku, práh slyšitelnosti a bolesti.5. Ultrazvuk a jeho vlastnosti - blízké a vzdálené pole, frekvence a vlnová délka, energie ultrazvukové vlny, absorpce, akustická impedance a přizpůsobení.6. Elektrické statické pole, energie pole. Elektrické proudy v látkách, vodivost vodičů, polovodičů a izolantů, elektrolýza, zákony elektrolýzy, elektrické články (baterie), elektroforeza.7. Polarizace dielektrik, kondenzátor, piezoelektřina, pyroelektřina a feroelektřina, elektrostrikce, hysterezní smyčka, dielektrické ztráty, generace ultrazvuku pomocí piezoelektrických látek.8. Magnetické pole - indukce a intenzita pole, Lorentzova síla, elektromagnetická indukce.9. Magnetické pole v látkách - paramagnetismus, diamagnetismus, feromagnetismus, magnetostrikce, permanentní magnety, energie magnetického dipólu ve vnějším poli. Magnetická jaderná rezonance.10. Elektromagnetické vlny - světlo a jeho vlastnosti, odraz a lom, polarizace, disperze, interference, koherence.11. Kvantování elektrických a magnetických vlastností - model atomu, kvantová čísla, obsazovací pravidla - Pauliho vylučovací princip, Hundovo pravidlo, Mendělejevova tabulka prvků.12. Záření - IČ, UV, mikrovlnné, viditelné, RTG a gama. Zdroje světla - zářivky, výbojky, lasery. Fotometrie, fotoelektrický jev.13. Jaderné síly - jaderný rozpad, ionizující záření, alfa-částice, proton, neutron, pozitron a elektron. Rozpadový zákon, izotopy, vazebná energie, štěpení a fůze.14. Dávka a ekvivalentní dávka záření, zdroje ionizujících částic, urychlovače částic, principy dosimetrů - filmový, Geiger-Müllerova trubice, scintilační detektor. Ochrana před ionizujícím zářením, polotloušťka.Cvičení:1. Povrchové napětí, kapilární jevy.2. Vedení tepla, vyzařování.3. Mechanické tlaky, viskozní tekutiny.4. Akustika.5. Ultrazvuk.6. Elektrický proud, elektrolýza.7. Elektrické pole v látkách, kondenzátory, piezoelektřina.8. Magnetické síly a pole.9. Magnetické pole v látkách.10. Světlo, odraz a lom.11. Fotometrie, spektrometrie.12. Jaderný rozpad.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů fyziky ve vybraném rozsahu.

Literatura

NAVRÁTIL L., ROSINA J. a kol. Medicínská biofyzika. Praha: GRADA. Grada, 2005. ISBN 80-247-1152-4.SEDLÁK, B., ŠTOLL, I. Elektřina a magnetizmus. Praha: Academia, 2002. HALLIDAY, D., RESNICK, R., WALKER, J. Fyzika, část 1-4. Praha: Prometheus, 2000. ISBN 81-7196-213-9.Horák Z., Krupka F. Fyzika, Sv. 1 a 2. SNTL Praha, 1976.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních a absolvování závěrečného testu. Zkouška je písemná

Garant

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.Ing. Pavel Márton, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.Ing. Pavel Márton, Ph.D.prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.Ing. Pavel Márton, Ph.D.