Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika kontinua (KFY / FKOB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FKOB - Fyzika kontinua, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tenzory: matematické (transformační) vlastnosti, fyzikální význam. Ortogonální transformace souřadnic, tenzory v kartézském souřadném systému, izotropní, symetrické a antisymetrické tenzory, polární a axiální tenzory, Kroneckerův a Levi-Civitův tenzor, hlavní osy a invarianty symetrického tenzoru druhého řádu, derivace tenzoru, Gaussova a Stokesova věta. Tenzory v křivočarých souřadnicích, metrický tenzor, kovariantní a kontravarianní složky tenzoru.Tenzor napětí, tenzor malých a konečných deformací, fyzikální význam složek tenzoru deformace. Elastický modul a poddajnost, zobecněný Hookův zákon, krystalografická symetrie a její vliv na složky tenzoru elastických modulů a poddajnost. Základní statická a dynamická rovnice nepiezoelektrického kontinua, příklady řešení, Cauchyho relace.Tenzor dielektrické permitivity a magnetické permeability. Piezoelektřina a pyroelektřina, základní stavové rovnice pro elektromechanické jevy. Feroelektrické a feromagnetické látky. Podmínky krystalografické symetrie pro existenci elektromechanických jevů, vliv symetrie na strukturu koeficientů tenzorů elektromechanických vlastností látek. Neumannův princip. Základní dynamická rovnice pro pohyb piezoelektrického kontinua, příklady řešení pro různé tvary rezonátorů, šíření ultrazvuku v piezoelektrické látce.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů mechaniky kontinua ve vybraném rozsahu.

Literatura

FEYNMANN, R.P., LEIGHTON, R.B., SANDS, M. Feynmannovy přednášky z fyziky 2. Havlíčkův Brod: Fragment, 2001. M. Brdička, L.Samek, B.Sopko. Mechanika kontinua. Academia, 2005. Horský J., Novotný J., Štefaník M. Mechanika ve fyzice. Academia, 2001. Nye J.F. Physical Properties of Crystals. Clarendon Press, Oxford, 2000. Zelenka, J. Piezoelektrické rezonátory a jejich použití. Academia, Praha, 1983. Macur, M. Úvod do analytické mechaniky a mechaniky kontinua. VUTIUM Brno, 2010.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

doc. RNDr. Antonin Kopal, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Antonin Kopal, CSc.