Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzika pokročilých materiálů (KFY / FPMB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FPMB - Fyzika pokročilých materiálů, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Piezoelektřina, feroelektřina, pyroelektřina- úvod, piezoelektřina, pyroelektřina, feroelektřina, krystalografie, tenzorové vlastnosti, stavové rovnice- piezoelektrické materiály, jejich vlastnosti, měření vlastností- jednoduché aplikace - zapalovače, bzučáky, unimorfy, generace ultrazvuku- pokročilejší aplikace - piezoelektrické transformátory, atomizace kapalin, UZ čištění a svařováníKavitaceHudební akustikaOptika a optoelektronikaNanovláknaJiné textilní materiályFyzika krystalů a jejich aplikaceFyzika a technologie povrchůKompozitní materiály

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů fyziky pokročilých materiálů ve vybraném rozsahu.

Literatura

Z.Kluiber a kol. Fyzika před námi. ARSCI, 2000. ISBN 80-86078-14-0.nullPetržílka V., Slavík J.B., Šolc I., Taraba O., Tichý J., Zelenka J. Piezoelektřina a její technické použití. Praha, 1960. J.Šesták, Z.Strnad, A.Tříska. Speciální technologie a materiály. Academia, 1993. I.Kraus. Struktura a vlastnosti krystalů. Academia, 1993. ISBN 80-200-0372-X.J.Fiala, V.Mentl, P.Šutta. Struktura a vlastnosti materiálů. Academia, Praha, 2003. Kittel, Ch. Úvod do fyziky pevných látek. Academia Praha, 1985. B.D.Agarwal, L.J.Broutman. Vláknové kompozity. SNTL Praha, 1987.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.