Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální akustika (KFY / FYA-A)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / FYA-A - Fyzikální akustika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vlnění šířící se podél struny. Vlnová rovnice, postupné vlnění na polonekonečné struně, volné chvění struny konečné délky, nucené chvění struny konečné délky.Šíření vlnění v tyčích. Příčné chvění tyče, podélné chvění tyče.Šíření vln v trubicích. Vlnová rovnice, energie přenášená vlněním, šíření vln trubicí konečné délky.Chvění membrán a desek. Vlnová rovnice pro napnutou membránu, volné chvění membrán s pevným okrajem, nucené chvění membrán s pevným okrajem, chvění tuhých desek.Odraz a prostup vln. Prostup vln z jednoho prostředí do druhého při kolmém a šikmém dopadu, měrná akustická impedance, odraz vln při kolmém a šikmém dopadu.Akustické vyzařování z pulsující koule a rovinného kruhového pístu. Vyzařovací impedance pulsující koule a kruhového pístu.Nelineární akustika. Vlnová rovnice v nelineární akustice, postupné vlny konečné amplitudy v trubicích, stojaté vlny konečné amplitudy v trubicích, rázové vlny, Rankinova-Hugoniotova rovnice, stagnace a kritický bod, vztahy pro normální ráz, rázová adiabata.Základní akustická měření. Měřicí prostory, bezdozvuková komora, dozvuková komora, běžné místnosti, měřicí mikrofon, měření chvění, měření síly a mechanické impedance, filtry, zvukoměr, frekvenční (spektrální) analyzátor, měřicí signály v akustice, měření akustického výkonu.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů fyzikální akustiky ve vybraném rozsahu.

Literatura

Z. Škvor. Akustika a elektroakustika. Academia, Praha, 2001. L. E. Kinsler, A. R. Frey, A. B. Coppens, J. V. Sanders. Fundamentals of Acoustics. Wiley, 2000. M. Brdička, L. Samek, B. Sopko. Mechanika kontinua. Academia, Praha, 2011.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Zkouška je písemná, požaduje se znalost řešení příkladů ze cvičení a odpřednášené látky.

Garant

prof. Ing. Karel Vokurka, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Karel Vokurka, DrSc.