Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Statistická fyzika (KFY / STFK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / STFK - Statistická fyzika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Látky jako systémy složené z mnoha částic. Makroskopické a mikroskopické hledisko, klasický a kvantový popis. Statistická povaha měřitelných makroskopických veličin.Pojem rovnovážného stavu a relaxačního procesu. Obecná stavová rovnice a její důsledky.Práce systému a teplo jako formy přenosu energie.Entropie a pravděpodobnost makrostavu.Změny entropie při vratných a nevratných dějích. Šipka času. Vývoj vesmíru.Entropie v okolí absolutní nuly. Třetí zákon termodynamiky, nedosažitelnost absolutní nuly. Vlastnosti látek při velmi nízkých teplotách. Získávání nízkých teplot.Podmínky termodynamické rovnováhy. Chemický potenciál.Fázové přechody, Ehrenfestova klasifikace. Základní myšlenky Landauovy teorie fázových přechodů a její použití na feroelektrické látky.Systém v termostatu. Boltzmannovo rozdělení. Kanonický soubor a určení entropie.Partiční funkce a výpočet termodynamických veličin. Ekvipartiční teorém. Maxwellovo rozdělení rychlostí.Gibbsovo rozdělení. Boseho-Einsteinova a Fermiho-Diracova statistika. Volné elektrony v kovu, Boseho-Einsteinova kondenzace.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů statistické fyziky ve vybraném rozsahu.

Literatura

KOPAL, A. a j.p. Fyzika I. TU Liberec, 2009. MARŠÁK, Z., HAVRÁNKOVÁ, E. Sbírka řešených příkladů z fyziky: termika a molekulová fyzika. FJFI ČVUT Praha , 2004. MARŠÁK, Z. Termodynamika a statistická fyzika. Vydavatelství ČVUT, Praha, 1995. Levič V. G. Úvod do statistické fyziky. Nakladatelství Čs. Akademie věd, Praha, 1954. Halliday, D., Resnick, R., Walker, J. Fyzika: část 2, Termodynamika. Brno VUT, Prometheus Praha, 2000. Svoboda E., Bakule R. Molekulová fyzika. Academia, Praha, 1992. Kvasnica, J. Statistická fyzika. Academia Praha, 1998. BOUBLÍK, T. Statistická termodynamika. Academia, Praha, 1996. Kvasnica J. Termodynamika. SNTL, Praha, 1965. CALLEN, H. B. Thermodynamics and an Introduction to Thermostatistics. John Wiley, New York, 1985. Hála E. Úvod do chemické termodynamiky. Academia, Praha, 1975. Marvan M. Záporné absolutní teploty a nové základy termodynamiky. Státní nakladatelství technické literatury, Praha, 1965.

Požadavky

Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.