Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teoretická mechanika (KFY / TEM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / TEM - Teoretická mechanika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Opakování a rozšíření poznatků z mechaniky HB a tuhého tělesa, SHB.Vazby. Jejich klasifikace a fyzikální význam. Obecné souřadnice. Eulerovy úhly. Variace funkce. Variační počet. Princip virtuálních prací. Lagrangeovy rovnice 1. a 2. druhu. Hamiltonův princip. Kinetická a potenciální energie. Lagrangián, Hamiltonián a jejich fyzikální význam. Kanonická a Legendreova transformace. Poissonovy závorky. Příklady užití Lagrangeových a Hamiltonových rovnic pro řešení pohybu HB. Hamiltonova-Jacobiho teorie. Akce soustavy. Úvod do mechaniky kontinua. Tenzory a jejich invarianty. Tenzory deformace, napětí a jejich fyzikální význam. Hookův zákon. Symetrie tenzoru elastických konstant pro krystalové třídy. Rovnice pro rovnováhu a pohyb kontinua.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů teoretické mechaniky ve vybraném rozsahu.

Literatura

Brdička M.,Samek L., Sopko B. Mechanika kontinua. Academia, 2000. ISBN 80-200-0772-5.Horský J., Novotný J., Štefaník M. Mechanika ve fyzice. Academia, 2001. Brdička M., Hladík A. Teoretická mechanika. Academia Praha, 1987. Brdička M. Mechanika kontinua. NČSAV Praha, 1959. Obetková V., Mamrillová A., Košinárová A. Teoretická mechanika. Alfa Bratislava, 1990.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních. Podmínkou zkoušky je správné zodpovězení zadaných otázek.

Garant

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.