Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie elektromagnetického pole (KFY / TEPE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KFY / TEPE - Teorie elektromagnetického pole, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Maxwellovy rovnice a další základní vztahy popisující elektromagnetické pole. Integrální a diferenciální tvar Maxwellových rovnic, okrajové podmínky. Rovnice kontinuity, Lorentzova síla, materiálové vztahy.2. Elektrostatické pole. Maxwellovy rovnice pro elektrostatické pole, skalární potenciál, Laplace - Poissonova rovnice a metody jejího řešení, multipólový rozvoj elektrostatického pole, elektrostatické pole v materiálech.3. Pole stacionárního proudu. Maxwellovy rovnice pro pole stacionárního proudu, vektorový potenciál, vektorová Laplace - Poissonova rovnice, Biot - Savartův zákon, multipólový rozvoj pole stacionárního proudu, magnetické pole v materiálech.4. Kvazistacionární elektromagnetické pole. Kvazistacionární přiblížení a Maxwellovy rovnice pro kvazistacionární elektromagnetické pole, rovnice difuzního typu, skin efekt, pohyb vodiče v kvazistacionárním elektromagnetickém poli.5. Zákony zachování pro elektromagnetické pole. Zákon zachování energie a Poyntingův vektor, zákon zachování hybnosti a Maxwell - Minkowského tensor napětí, tlak elektromagnetického pole, Stefan - Boltzmannův zákon.6. Řešení Maxwellových rovnic pro obecné elektromagnetické pole. Telegrafní rovnice, vlnová rovnice ve vakuu a v homogenním, isotropním a lineárním dielektriku, Helmholtzova rovnice, rovinná a monochromatická vlna v dielektriku, vlnový svazek a grupová rychlost.7. Šíření elektromagnetických vln. Odraz a lom na dielektrickém rozhraní, Fresnelovy vzorce, odraz na vodivém rozhraní, elektromagnetické vlny v nehomogenním prostředí, elektromagnetické vlny v anisotropním prostředí, přiblížení geometrické optiky, eikonálová rovnice, Kramers - Kronigovy dispersní relace.

Získané způsobilosti

Zvládnutí základů teorie elektromagnetického pole ve vybraném rozsahu.

Literatura

FEYNMAN R.P., LEIGHTON R.B., SANDS M. Přednášky z fyziky s řešenými příklady. Havl. Brod: Fragment, 2000. KVASNICA J. Teorie elektromagnetického pole. Praha: Academia, 1985. BORN M., WOLF E. Principles of Optics. Oxford: Pergamon Press, 1980.

Požadavky

Zkouška se skládá ze zodpovězení dvou otázek (jedné z okruhu základních znalostí a jedné nadstavbové) a vyřešení dvou příkladů.

Garant

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.

Vyučující

prof. Mgr. Jiří Erhart, Ph.D.