Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Aplikovaná ochrana přírody a krajiny (KGE / AOPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / AOPK - Aplikovaná ochrana přírody a krajiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teoretické základy ochrany přírody a krajiny, výběr modelových území studenty.2. Role ekologie a krajinné ekologie v ochraně přírody a krajiny.3. Krajina jako geosystém: teoretická východiska - struktura, složky, vazby.4. Funkce krajiny, její využití.5. Krajino-ekologické hodnocení vybraných složek v modelovém území.5. Typologie a klasifikace činností člověka v modelovém území z aspektu ochrany přírody, krajiny.6. Systémová analýza modelového území v regionální a lokální dimenzi.7. Identifikace stavu modelového území z hlediska ochrany přírody.8. Identifikace stresů a negativních jevů v modelovém území.9. Zakotvení ochrany přírody a krajiny v právu ČR.10. Praktická ochrana přírody a krajiny v ČR.11. Vybrané ekologické problémy a jejich řešení - příklady z ČR i zahraničí.12. Prezentace studentů, obhajoby projektů.

Získané způsobilosti

Student získá zkušenosti s aplikací metod krajinné ekologie, bude schopen zhodnotit vlastnosti / aspekty přírodního prostředí v území dle hledisek ochrany přírody a krajiny, navrhnout významné krajinné prvky, ÚSES.

Literatura

ALBERTI, M. Advances in Urban Ecology. Integrating Humans and Ecological Processes in Urban Ecosystems. CULEK, M., a kol. Biogeografické členění České republiky. Praha, 1996. LOW, J., MICHAL, I. Krajinný ráz. 2003. PECHAROVÁ, E., HANÁK, P. Ochrana genofondu. Ostrava, 1996. DEMO, M. Udržateľný rozvoj. Nitra, 2007.

Požadavky

Studenti na základě přednášek a praktického návodu budou řešit a průběžně konzultovat dílčí řešenou problematiku na modelovém území, které si vyberou. Na závěr semestru pak vytvoří prezentaci výsledků svého projektu.

Garant

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.prof. RNDr. František Petrovič, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.prof. RNDr. František Petrovič, Ph.D.