Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Integrovaný management krajiny (KGE / IMK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / IMK - Integrovaný management krajiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah1. Integrovaný management krajiny (IMK) - koncept, využití, řešená problematika, alternativní systémy. Výběr modelových území studenty.2. Složky IMK - ekonomická, sociální, environmentální, a jejich vzájemné vztahy.3. Principy IMK - integrace, práce s krajinou, inkluzivita, zaměření na výsledky, úplnost, adaptivita, správcovství.4. Rozhodovací model IMK a jeho jednotlivé komponenty.5. Role výzkumu a monitoringu v IMK, metody výzkumu v terénu.6. Ochrana biodiverzity, ekonomický rozvoj, sociální inkluze, střety zájmů a další vybraná témata v IMK.7. Projekty IMK ve světě a jejich výstupy.8. Implementace IMK do územního plánování.9. Optimalizace využití krajiny - terénní exkurze10. Prezentace studentů, obhajoby projektů.

Získané způsobilosti

Student získá zkušenosti s aplikací metod krajinné ekologie, bude schopen zhodnotit odtokové poměry v území a faktory působící na retenční schopnost krajiny a navrhnout protipovodňvá opatření dle hledisek vodního managementu.

Literatura

PORMAN, R., T., T., GODRON, M. Landscape ekology. New York, 1986. ZACHA, D., JŮVA, K., a kol. Využití a ochrana vod ČSSR. Praha, 1992. GADOW, K., PUKALA, T., TOMÉ, M. Sustainable forest management. London, 2000. DEMEK, J., STEHLÍK, O. Urychlená eroze půdy- zdroj devastace krajiny a životního prostředí.

Požadavky

Studenti na základě přednášek a praktického návodu budou řešit a průběžně konzultovat dílčí řešenou problematiku na příkladu vybraného regionu. Předmět bude zakončen prezentací dosažených výsledků.

Garant

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.prof. RNDr. Hubert Hilbert, CSc.

Vyučující

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.Mgr. Emil Drápela, Ph.D.