Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kartografie a topografie (KGE / KAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / KAT - Kartografie a topografie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je zaměřen na objasnění řešení geografických problémů a geografické poznávání pomocí kartografických pomůcek a nástrojů.1. V úrovni zapamatovat a porozumět jsou prezentovány a společně se studenty řešeny geografické úkoly s využitím obecně geografických a topografických map ze tří základních pohledů - globálního (globus a mapy Země), regionálního (mapy kontinentů a států) a místního (topografické - místopisní mapy).2. Po úroveň aplikovat jsou geografické problémy řešeny v souvislostech se základy kartografie (geometrická podstata map, kartografická zobrazení, obsah map a jeho generalizace, redakční zpracování map - kompozice) a se základy topografie (mapování v realci s GPS a DPZ, kartometrie, mapa v terénu).3. V úrovni zapamatovat a porozumět jsou předneseny základy mapového jazyka a následně jsou spolu s poznatky se základů kartografie a topografie aplikovány na geografickou analýzu tematických map a řešení geografických problému projektem tematické mapy.4. V úrovni porozumět jsou diskutována a procvičována témata českého mapového díla, historie kartografie, map ve škole a digitálních reprezentací map.

Získané způsobilosti

orientace v základních znalostech kartografie a topografie na úrovni vysokoškolského učiva, sestavení mapových výstupů na zadané téma

Literatura

Čapek, R. Geografická kartografie. Praha, 1992. ISBN 80-04-25153-6.Hojovec, V. Kartografie. Praha, 1987. Novák, V. - Murdych, Z. Kartografie a topografie. Praha, 1987. Kaňok, J. Tematická kartografie. Ostrava, 1999. ISBN 80-7042-781-7.

Požadavky

Zápočet: aktivní účast na seminářích, docházka 80 %, kontrolní testy, vypracování seminárních úkolů v elektronické podobě (ppt, doc, jpg)Zkouška: písemná, ústní

Garant

doc. RNDr. Branislav Nižnanský, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Branislav Nižnanský, CSc.Mgr. Klára Popková, Ph.D.