Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kvalita života (KGE / KVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / KVZ - Kvalita života, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. O čem mluvíme, když hovoříme o kvalitě života?2. Kvalita života jako koncept, jeho vznik a vývoj.3. Axiologie kvality života.4. Dimenze, domény a indikátory5. Výpočet Indexu kvality života6. Interpretace prostorové diferenciace kvality života7. Kvalita života v ČR8. Mezinárodní hodnocení kvality života.

Získané způsobilosti

Pochopení multidimenzionálnosti konceptu. Schopnost samostatné práce, vycházející z poznatků získaných na přednáškách a samostudia literatury. Schopnost formulace axiologického ukotvení konceptu kvality života, klíčového pro interpretaci dosažených výsledků a identifikace indikátorů podle hierarchické úrovně zkoumání. Schopnost výpočtu Indexu kvality života a interpretace dosažených výsledků.

Literatura

LAND, K., MICHALOS, A., SIRGY, M. Handbook of Social Indicators and Quality of Life Research. 2012. HEŘMANOVÁ, E. Koncepty, teorie a měření kvality života. 2013. MURGAŠ, F. Prostorová dimenze kvality života. 2012. RAPLEY, M. Quality of Life Research. A Critical Introduction. 2003. TEMELOVÁ, J., POSPÍŠILOVÁ, J. OUŘEDNÍČEK, M. Nové sociálně prostorové nerovnosti, lokální rozvoj a kvalita života. 2012. On-line katalogy knihoven.

Požadavky

Průběžná systematická práce na semestrální práci věnované výzkumu kvality života na zvolené hierarchické úrovni, vycházející z přednášené problematiky a samostudia doporučené literatury. Schopnost interpretace dosažených výsledků. Úspěšná obhajoba semestrální práce prokazující schopnost aplikace teoretických poznatků a samostatného tvůrčího přístupu.

Garant

RNDr. František Murgaš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. František Murgaš, Ph.D.RNDr. František Murgaš, Ph.D.