Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Politická geografie (KGE / PG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / PG - Politická geografie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:1. Úvod do studia politické geografie2. Stát, typologie států3. Seskupení států4. Vznik nových států5. Mezistátní konflikty6. Mezinárodní terorizmus7. Globalizace a stát

Získané způsobilosti

Studenti po absolvování předmětu rozumí a aktivně pracují s definicí politické geografie. Ta je chápaná jako politická studia, kde nositeli jsou geografové, které používají techniky a prostorové koncepce (Burnett and Taylor, 1981, in: Johnston: Human Geography Dictionary). Předmět je zaměřený na vývoj poznání studované problematiky (Ratzel, Mackinder, Král a dal.) a na obecné a díl?í problematiky (Heartland theory, vývoj hranic, změny hlavních měst, regionální konflikty, etnické čistky a další). D?raz je kladený také na hlubší pochopení a následné zhodnocení aktuálních politických problém? s prostorovou vlastností (St?ední východ, Afghánistán, Makedonie). Zvláštní pozornost je věnována politickým prostorovým dopad?m v rámci Evropské unie a vztah EU k USA, Japonsku, Rusku a ?ín?.

Literatura

VÁVRA, J. Argentina : vývoj ke krizi na začátku 21. století, z ekonomického, sociálního a politického hlediska. Liberec, 2003. ISBN 80-7083-773-X.BAAR, V. Národy na prahu 21. století, emancipace nebo nacionalismus?. Ostrava., 2002. ŘÍCHOVÁ, B. Přehled moderních politologických teorií. Praha, 2000. JEHLIČKA, P., TOMEŠ, J., DANĚK, P. Stát, prostor, politika ? vybrané kapitoly z politické geografie. 2000. KRÁL, J. Zeměpis člověka, Díl II, Zeměpis politický. Praha, 1941. AGNEW, J., MITCHELOVÁ, K., TOAL, G. A Companion to Political Geography. 2007. BLACKSELL, M. Political Geography. 2005. FLINT. C., TAYLOR, P. Political Geography: World-economy, Nation-state and Locality. 2007.

Požadavky

Studenti zpracovávají politicko-geografické téma, které prezentují a obhajují. Pracují s cizojazyčnou literaturou a rozumí a aktivně používají cizojazyčné politicko-geografické pojmy a problematiku vysvětlují pomocí teorií.

Garant

Mgr. Kateřina Rudincová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Kateřina Rudincová, Ph.D.Mgr. Kateřina Rudincová, Ph.D.