Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Programy rozvoje Libereckého kraje (KGE / PRLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / PRLK - Programy rozvoje Libereckého kraje, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Poloha Liberecka v rámci ČR a EU. Geografické vymezení a vnitřní členění.2. Sociálně geografická regionalizace ? urbánní, suburbánní a rurální území, chráněná území. Vývoj systému osídlení. Osídlení a obyvatelstvo v minulosti a současnosti.3. Veřejná správa území, vývoj, současný stav, administrativní uspořádání. Mezinárodní, příhraniční, přeshraniční spolupráce; Euroregion Nisa (ERN).4. Důležité dokumenty pro rozvoj území ? strategie, programy, trvalá udržitelnost. Plánovací pozice Liberecka v ERN a EU, regionální operační programy.5. Významné projekty se zaměřením na přeshraniční spolupráci. Spolupráce svazků obcí ? mikroregionální rozvoj a ORP6. Projekty na zlepšování politiky zaměstnanosti, aj. Organizace stojící za projekty. Přímé zahraniční investice, průmyslové zóny.7. Činnost místních akčních skupin. SWOT analýza a budoucí trendy rozvoje.

Získané způsobilosti

Student bude znát a rozumět prostorové realitě/organizaci:- veřejná správa- fyzické a kulturní krajina/ prostředí- regiony- ekonomika a společnost- politiky a kultura

Literatura

CLAVAL, P. An Introduction to Regional Geography. Blackwell Publishers. Oxford., 1998. TOUŠEK, V., KUNC, J., VYSTOUPIL, J. (et al.). Ekonomická a sociální geografie. Plzeň, 2008. Kol.autorů. Regionální atlas Libereckého kraje. Geodézie ČS Liberec , 2002. WOKOUN, R. a kol. Regionální politika a rozvoj v České republice. MMR ČR. Praha. WOKOUN, R. a kol. Úvod do regionálních věd a veřejné správy. 2008.

Požadavky

Studenti vypracují a odevzdají seminární práci se shrnutím a prezentací (umístěno na výukový portál KGE). Nutnost osvojit si a používat cizojazyčné odborné termíny ? v němčině a polštině ? a cizojazyčnou odbornou literaturu/mapové podklady.

Garant

Mgr. Hynek Böhm, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Hynek Böhm, Ph.D.