Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionalistika (KGE / REG)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / REG - Regionalistika, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Geografická část:1) Regionalistika, regionalizace a typy regionů.2) Hlavní zdroje informací o regionech. Základní terminologie a význam regionální geografie a regionální politiky.3) Regionalizace světa, světové makroregiony, světová centra, problémové regiony. Regionální disparity.4) Regionalizace Evropy a Evropské Unie v minulosti, současnosti a v budoucnosti.5) Euroregiony. Regionální a lokální identita a percepce. Přeshraniční a mezinárodní spolupráce.6) Regionalizace a regiony ČR a sousedních zemí. Územně správní členění a veřejná správa území.7) Liberecko a Euroregion Neisse / Nisa / Nysa - zvláštnosti, problémy, orgány, projekty.Historická část:1) Regionalistika, regionální dějiny a historická vlastivěda v současnosti i minulosti z historikova pohledu.2) Terminologie oboru, vymezení fyzických a mentálních hranic, vlivů a střetů kultur a civilizací.3) Postavení českého státu v tisíciletém vývoji Evropy.4) Země Koruny české ve středověku: územní, církevněsprávní a kulturní vývoj.5) Boleslavský kraj a Liberecko v raném novověku: stavy, sídla, obživa, konflikty.6) Hospodářský, sociální a demografický vývoj severních Čech/Liberecka v 19. a prvé polovině 20. století.7) Zemské části Euroregionu Nisa ve 20. století, proměny v letech 1945-1990/2000.

Získané způsobilosti

studenti rozumí a umí hodnotit témata probraná v předmětu

Literatura

Hudečková, H. a kol. Regionalistika, regionální rozvoj a rozvoj venkova. Praha, 2006. Baar, V. Regionální aspekty světového hospodářství. Praha, 2003. Vorel, P. Základy historické regionalistiky. Pardubice, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na cvičeních, zpracování zadané semestrální práce, úspěšné absolvování testu. Podrobnosti na úvodním cvičení.

Garant

doc. RNDr. Alois Hynek, CSc.PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.