Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální geografie ČR ve vzdělávání (KGE / RGCR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / RGCR - Regionální geografie ČR ve vzdělávání, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Hranice a poloha ČR ? umístění, postavení, propojení, vývoj území, státního a územně správního uspořádání.2. Reliéf/horniny, klima, hydrologie, půdní a vegetační pokryv3. Přírodní krajiny, orografické členění, fyzickogeografické celky4. Přírodní zdroje, krajinné ekosystémy jako kapitál5. Ochrana přírody a krajiny, NATURA, chráněná území ? NP, CHKO, NPR, PP, VKP.6. Osídlení a obyvatelstvo: sídelní systém, struktura obyvatelstva, demografická reprodukce/populační vývoj7. Hospodářská základna: zemědělství, průmysl a služby ? vývoj a proměny po r. 1989, zahraniční investice8. Doprava a dopravní infrastruktura, dopravní systém, efektivita, tranzitní osy9. Cestovní ruch ? potenciál/faktory/atraktory turismu a rekreace, vybavenost, regiony cestovního ruchu10. Zahraniční vztahy a obchod, mezinárodní integrační seskupení. Evropská Unie.11. Regiony a jejich charakteristiky / zvláštnosti / význam.12. Příklady a význam regionálního členění (regionalizace). Oblasti, kraje, okresy, typologie obcí a sídel.

Získané způsobilosti

Studenti rozumí a umí hodnotit témata probraná v předmětu.

Literatura

Toušek V. a kol. Česká republika: portréty krajů. Min.míst.rozvoje, praha, 2005. Kunský J. Fyzický zeměpis Československa. SPN Praha, 1968. Hampl M. a kol. Geografická organizace společnosti v České republice: transformační procesy a jejich obecný kontext. Praha, DemoArt, 2005. Červinka p. a kol. Zeměpis České republiky. ČGS, Praha,, 2003.

Požadavky

Znalosti v rozsahu přednášek a určené literatury. Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, zpracování zadané semestrální práce, úspěšné absolvování testu. Podrobnosti na úvodním cvičení. Zkouška: kombinovaná.

Garant

Mgr. Hynek Böhm, Ph.D.

Vyučující

RNDr. Artur Boháč, Ph.D.Mgr. Hynek Böhm, Ph.D.RNDr. Jan KohoutekDr. Kamil Zágoršek