Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Region v globálních a lok. souvislostech (KGE / RGL)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / RGL - Region v globálních a lok. souvislostech, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Regionální a lokální identita2.Regionální identita a ?sense of place?3.Regionální identita, měřítko a globalizace4.Co je globalizace, její vývoj5.Sociální rozměr globalizace, ?west and the rest?6.Politický rozměr globalizace, globální instituce7.Globální bezpečnost8.Ekonomický rozměr globalizace, transnacionální korporace9.Globalizace a udržitelný rozvoj10.Globální problémy životního prostředí11.Antiglobalizmus12.Globalizace, glokalizace, lokalizace: myslet globálně, jednat lokálně13.Geografie globalizace

Získané způsobilosti

Znalost složité a multidimenzionálny problematiky globalizace a s ní související glokalizace, schopnost recenzovat zadanou publikaci, schopnost vypracovat semestrální práci na zvolené téma na požadované úrovni.

Literatura

DLOUHÁ, J, DLOUHÝ, J., MEZŘICKÝ, V. (eds.) . Globalizace a globální problémy. Praha: Univerzita Karlova, 2006. MEZŘICKÝ, V. (ed. Perspektivy globalizace. Praha, 2011. ISBN 978-80-7367-846-3.Doporučené aktuální studie, články a internetové odkazy na danou problematiku. Guiness P., Nagle G. Advanced Geography. Concepts and Cases. London, 1999. CHOMSKY, N. Occupy. London, 2012. ISBN 978-0-241-96401-9.HODAČ, J.; KOTRBA, T. Učebnice globalizace. Brno, 2011.

Požadavky

Průběžná systematická práce na individuální semestrální práci, vycházející z přednášené problematiky a samostudia doporučené literatury. Úspěšná obhajoba poznatků, získaných semestrální prací.Zkouška se skládá z písemné a ústní části.

Garant

RNDr. František Murgaš, Ph.D.

Vyučující

RNDr. František Murgaš, Ph.D.