Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Urbánní a rurální studia (KGE / URS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KGE / URS - Urbánní a rurální studia, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Sociální konstrukce geografie, její tematizace v regionální politice ? urbánní a rurální.2.Transakční vazby měst a venkova v regionech ? centra, semiperiferie a periferie, suburbanizace/subruralizace.3.Pozitivistický, behaviorální, strukturní/strukturační a postrukturalistický přístup k městům.4.Volba ekonomie města ? od průmyslu ke službám a financím.5.Sociální prostorová strukturace města ? vztah sociálních procesů a prostorových struktur.6.Životní prostředí měst a jejich udržitelnost, environmentální percepce a imaginace.7.Strategie a územní plány měst, integrovaný rozvoj, bydlení, volný čas, participace veřejnosti.8.Situační tematizace vývoje měst a jejich budoucnost, distribuce moci.9.Venkovská krajina: příroda, osídlení a hospodářství.10.Sociální otázky venkova, venkovský způsob života, diferencovaný přístup k ?rozvoji?.11.Budoucnost venkova v jeho rozmanitosti, udržitelnost venkova a jeho identity.12.Vztahy města-venkov, komunikace, překonání bariér, druhé bydlení.13.Prostorová integrace měst a venkova v regionální trvalé udržitelnosti.

Získané způsobilosti

Praktická znalost problematiky měst a venkova založená na teoretických základech ověřených řešenými projekty.

Literatura

Strategický rámec udržitelného rozvoje ČR. 2010. HYNEK A., HYNEK N., ŘEZNÍK T., KARVÁNKOVÁ P. Středozápadní Morava ? periferie, nebo semiperiferie?. Praha, 2005. GLÜCK, A. MAGEL, H. Venkov má budoucnost. Praha, 1992. BINEK J. a kol. Venkovský prostor a jeho oživení. Brno, 2007. Lipská charta o udržitelných evropských městech. SEIK F. T. Subjective assessment of urban quality of life in Singapore (1997-1998). 2000. SÝKORA, L., ed. Suburbanizace a její sociální, ekonomické a ekologické důsledky. Praha, 2002. KNOX, P. a PINCH, S. Urban Social Geography. An Introduction. 2010.

Požadavky

projektový úkol rozdělený na část urbánní a rurální, týdenní kontrola plnění, finální elaborát

Garant

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Emil Drápela, Ph.D.