Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Bojarské republiky na středověké Rusi (KHI / BORE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / BORE - Bojarské republiky na středověké Rusi, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Specializační přednáška se zaměří na sledování vývoje Novgorodu od sídla prvních ruských knížat (Rurika, Olega) po prosazení volitelnosti knížat, arcibiskupů a posadníků. Nastíní procesy na středověké Rusi, které přispěly k tomuto vývoji, a průběh vymezování se městské obce vůči knížecí moci v samotném Novgorodě. Seznámí zájemce s dějinami Pskova, jehož politický a správní systém nesl řadu schodných rysů s novgorodským uspořádáním, ale nikdy se nevyrovnal jeho úrovni. Součástí přednášky bude pohled do všedního života obyvatel obou měst. Současně budou obě města představena jako hlavní obchodní centra, která spojovala ruská knížectví ve vnitrozemí s německými kupci z hanzovních měst v Pobaltí a v severním Německu. Časově je téma přednášky vymezeno od konce 9. století do začátku 16. století.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí se základními tendencemi, ovlivňujícími politický, hospodářský a sociální vývoj tzv. bojarských republik

Literatura

Pickhan, G. Gospodin Pskov. Entstehung und Entwicklung eines städtisches Herrschaftszentrums in Altrussland. Janin, V. L. Středověký Novgorod v nápisech na březové kůře. Janin, V. L. Veliký Novgorod. Dějiny v nejstručnějším nástinu, in: Limity a možnosti historického poznání. Sborník z cyklu přednášek.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

PhDr. Pavel SmržPhDr. Pavel Smrž