Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět České dějiny středověké (KHI / CDSE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / CDSE - České dějiny středověké, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Základní cyklus přednášek k českým středověkým dějinám je časově vymezen od příchodu Slovanů do českých zemí okolo třetiny 6. století do r. 1526. Kromě úvodního seznámení se základní literaturou a stručného nástinu vývoje historického zkoumání problematiky českých dějin středověku (nejvýznamnější osobnosti) jsou přednášky koncipovány do 14 chronologických bloků, v nichž je důraz kladen také na středoevropský kontext českých dějin. Cvičení prohlubují pohled tematicky, důraz je kladen na seznámení se s prameny (včetně jejich edic).Tematické vymezení:01) Počátky slovanského osídlení českých zemí a jeho vývoj do vzniku Velké Moravy02) Velká Morava - první státní útvar na našem území a jeho význam03) Počátky přemyslovských Čech04) Rozmach českého přemyslovského státu za vlády Boleslava I. a Boleslava II. a následná krize na přelomu tisíciletí05) Český přemyslovský stát v 11. století06) Český přemyslovský stát ve 12. století07) Český přemyslovský stát za Přemysla Otakara I. a Václava I., proces vrcholně středověké transformace08) Český přemyslovský stát za Přemysla Otakara II., Václava II. a Václava III., dovršení vrcholně středověké transformace09) Dynastická krize po zavraždění Václava III. a český stát za vlády Jana Lucemburského10) Země Koruny české za vlády Karla IV.11) Vláda posledních Lucemburků v českých zemích a husitská revoluce12) České země za vlády Albrechta Habsburského, Vladislava Pohrobka a Jiřího z Poděbrad13) České země za vlády Jagellonců14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studující získá přehled o středověké společnosti, utváření a významu jejích vrstev v politických, ekonomických, náboženských i kulturncích sférách.

Literatura

Čornej, Petr. Velké dějiny zemí Koruny české, sv.V. 1402-1437, Praha - Litomyšl 2000. &, &.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Pavel Smrž

Vyučující

PhDr. Pavel SmržPhDr. Pavel Smrž