Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Česká kultura 19.-20. století: (KHI / ČEK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ČEK - Česká kultura 19.-20. století:, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Kurz seznámí se základními charakteristikami kulturního vývoje v české a česko-německé společnosti v posledních dvou stoletích. Kultura v české i česko-německé společnosti plnila nejenom funkce umělecké, vzdělanostní, ale i sociálně emancipační a politické. Výklad bude koncipován podle periodizace a typologizace kulturního vývoje (národní obrození, česká moderna, avantgarda, katolická kultura, socialistické umění, underground, atd.). Na všechny zmíněné aspekty kurz poukáže jak obecným syntetizujícím přehledem, tak exemplárním výběrem vhodných konkrétních příkladů, které budou prezentovány analyticky.Tematické vymezení:01) České osvícenství02) Národní obrození I - pojetí, interpretace, základní rysy03) Národní obrození II - osobnosti a díla04) Věda jako národně emancipační nástroj05) Umění jako národně emancipační nástroj06) Generace Národního divadla07) Zrod české literární moderny08) Zrod a vývoj moderního českého výtvarného a užitého umění09) Umělecká avantgarda, její ideje a osobnosti10) Katolická literatura a vzdělanost11) ČSR 1918-1939 jako kulturní jev12) Socialistický realismus13) Nezávislá kultura 1948-198914) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základními charakteristikami kulturního vývoje v české a česko-německé společnosti v posledních dvou stoletích.

Literatura

Macura, V. Znamení zrodu. Praha, 1985.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Zdeněk Beneš, CSc.