Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Československo v období tzv. normalizace (KHI / ČSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ČSN - Československo v období tzv. normalizace, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Přednášky budou věnovány opozičnímu hnutí a různým nezávislým aktivitám (např. prostředí undergroundu) od porážky reformního hnutí v Československu v roce 1969 do pádu komunistického režimu v roce 1989. Úvod bude patřit typologii forem odporu proti komunistickému režimu a tzv. třetímu odboji v 50. letech. Další přednášky budou sledovat vývoji opozičního hnutí se zvláštním zaměřením na vznik a působení Charty 77 a dalších nezávislých iniciativ. Opomenuty nemohou být zahraničně politické aspekty, jako je vliv helsinského procesu, zahraniční kontakty československého disentu a mezinárodní solidarita s perzekvovanými československými občany, stranou nezůstane ani opozice v ostatních zemích sovětského bloku. Značná pozornost bude zaměřena též na různé podoby perzekuce odpůrců režimu. Jedna přednáška bude věnována i protirežimní opozici na Liberecku.Tematické vymezení:01) Typologie forem odporu proti komunistickému režimu, tzv. třetí odboj v Československu v 50. letech 20. stol. a jeho odlišnosti oproti opozičnímu hnutí v období tzv. normalizace02) Porážka reformního hnutí v roce 1969, perzekuce jeho aktérů a první fáze opozice proti tzv. normalizačnímu režimu (1969 -1972)03) Helsinský proces a jeho dopad na občanská hnutí v zemích sovětského bloku, vývoj opozice v Československu do r. 197704) Alternativní kultura v Československu, prostředí undergroundu05) Vznik Charty 77 a její názorové proudy, reakce režimu a první období perzekuce jejích signatářů06) Výbor na obranu nespravedlivě stíhaných a jeho působení ve prospěch perzekvovaných osob, zásahy státní moci proti jeho členům07) Kontakty československého disentu se zahraničím a mezinárodní solidarita s perzekvovanými československými občany08) Proměny postupu represivního aparátu proti odpůrcům režimu09) Opozice v ostatních zemích sovětského bloku se zaměřením na Polsko, Maďarsko a NDR10) Vývoj opozičních a nonkonformních aktivit v 80. letech, vliv polské Solidarity a vyhlášení stanného práva, proměna opozičního prostředí a postupu režimu proti němu v druhé polovině 80. let pod vlivem gorbačovských reforem v SSSR, vznik a působení nezávislých iniciativ11) Protirežimní opozice a nonkonformní aktivity na Liberecku12) Pád komunistického režimu v roce 198913) Diskusní setkání s některým představitelem disentu nebo s obětí politické perzekuce v Československu, příp. exkurze v knihovně samizdatové a exilové literatury Libri prohibiti v Praze14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s opozičním hnutím a různými nezávislými aktivitami (např. s prostředím undergroundu) od porážky reformního hnutí v Československu v roce 1969 do pádu komunistického režimu v roce 1989.

Literatura

Otáhal, M. Opozice, moc, společnost 1968/1970. Příspěvek k dějinám "normalizace". Praha, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

doc. PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D.doc. PhDr. Jaroslav Pažout, Ph.D.