Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Starověké dějiny (KHI / DASBK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DASBK - Starověké dějiny, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Kurs má poskytnout základní přehled historického vývoje starověkého světa s těžištěm na řecké a římské dějiny. Tématem přednášek jsou hlavní tendence politického, hospodářského a společenského vývoje, otázky ústav, institucí a dobového politického myšlení. Historický vývoj starověkého světa je vyložen i z hlediska jeho dalšího vlivu na evropskou politickou a kulturní tradici. Cílem cvičení, navazujících na přednáškový cyklus, je prohloubení znalostí dějin starověkého světa formou samostatné práce (referát) na základě děl antických autorů a sekundární literatury a diskuse k vybraným kapitolám dějin starověku.Tematické vymezení:01) Nejstarší starověké civilizace (Mezopotámie, Chetitská říše, Egypt, mínojská a mikénská civilizace)02) Státy na Předním Východě v 1. polovině 1. tisíciletí (Asyrská říše, Babylonská říše, Frygové, Lýdové, Peršané)03) Řecké státy do poloviny 1. tisíciletí ("Temné" či homérské období, příchod Dórů, velká řecká kolonizace)04) Raná řecká polis (otázka vzniku státu, vnitřní vývoj řeckých států, vlády tyranů v řeckých obcích)05) Vrchol a pád klasické řecké polis (Vnitřní vývoj Athén a Sparty, Délský námořní spolek)06) Vzestup Makedonie (Počátky Makedonie, Filip II., Alexandr Veliký a jeho říše)07) Helénistické státy (Alexandrovi nástupci - diadochové - a jejich říše, Ptolemaiovci, Seleukovci, Antogonovci)08) Západní Středomoří do vzniku římského impéria (Foiničané, založení Kartága, Řekové na Sicílii a v jižní Itálii)09) Počátky Říma (Etruskové, založení Říma, období etruských králů, vnitřní vývoj římské republiky)10) Vznik římského impéria (Punské války, boje s Illyry a Kelty, expanze do východního Středomoří)11) Krize a zánik republiky (sociální rozpory a agrární reformy, Sullova doktatura, občanská válka, G. I. Caesar)12) Římská říše za principátu (Augustův principát - ústavní a organizační upevnění osobní moci, Augustovi nástupci)13) Pozdní římská říše (ustavení dominátu, křesťanství a římský stát, rozdělení říše)14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Student obdrží základní přehled historického vývoje starověkého světa s těžištěm na řecké a římské dějiny. Tématem přednášek jsou hlavní tendence politického, hospodářského a společenského vývoje, otázky ústav, institucí a dobového politického myšlení.

Literatura

Robert Graves. Řecké mýty I,II. Praha, 1982.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Pavel Smrž

Vyučující

PhDr. Pavel SmržPhDr. Pavel Smrž