Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika dějepisu 2. (KHI / DD2U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DD2U - Didaktika dějepisu 2., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Dějepis jako školní předmět, smysl dějepisu,význam chápání historických událostí v dobovém kontextu,specifika práce učitele dějepisu, struktura vyučovací jednotky, vnímání dějin mladou generací, vztah společnosti k historii, základní školské dokumenty, změny ve výuce dějepisu v souvislosti s vydáním RVP ZV a zaváděním ŠVP.

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

Beneš, Z. Historický text a historická kultura, Praha 1995. Mejstřík V.:. Metodika dějepisu jako učebního předmětu. Praha 1964. Kolektiv. Rámcové plány pro výuku dějepisu Učebnice dějepisu pro ZŠ Bruner, J.S.: Teoretické předpoklady struktury dějepisného učiva a její realizace v tematickém celku. Ústí n.L. 1971. Čapek,V.: Problémy a tendence vyučování dějepisu v současném světě. Praha 1970 Mejstřík,V.: Metodika dějepisu jako učebního předmětu. Praha 1964. Průcha,J.: Moderní pedagogika, Praha 1997 Průcha,J.: Učebnice: Teorie a analýzy edukačního média, Brno 1998 Růžičková,J.: Vybrané kapitoly z didaktiky dějepisu 1. a 2. díl, Ústí n.L. 1982. Růžičková,J.: Řešení problémů v dějepisu. Praha 1975. Růžičková,J.: K otázce náročnosti problémového učení v dějepise vzhledem k věku a schopnostem žáků. Praha 1970. Sborníky vydávané u příležitosti konferencí Výboru pro kulturu Rady Evropy k otázkám výuky historie . &, &. Julínek. S. Základy oborové didaktiky dějepisu. Brno 2004.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

Mgr. Václav Ulvr

Vyučující

Mgr. Václav UlvrMgr. Václav Ulvr