Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny sportu 1. (KHI / DĚS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DĚS1 - Dějiny sportu 1., Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické vymezení:1) Úvod do problematiky historie sportuTělesná kultura v Antickém Řecku.2) Antické olympijské hry.Období Alexandra Makedonského, sport v antickém Římě.3) Rytířská kultura - sportovní prvky.Pohybové aktivity a hry v evropských městech v 15. století.4) Hry povolené a nepovolené - 13 - 15. století.Calcio fiorentino5) Změny v pojetí volného času v 16. - 18. století.Evropské šermířské školy.6) Sport a víraŠíření sportu v evropských průmyslových aglomeracích na přelomu 18. a 19. století.7) Pohybová kultura na anglických školách v 18. a 19. století.Počátky světového olympismu - první novodobé olympijské hry.

Získané způsobilosti

Studenti se seznámí s fenoménem dějin sportu

Literatura

SOMMER, J. Dějiny sportu - sport našich předků, Olomouc 2003. OLIVOVÁ, V. Lidé a hry. Praha : 1979. PACINA, V. Sport v království českém, Praha 1986. SÁBL, V.. Stručná historie olympijských her, Praha 1976. KÖSSL, J. - ŠTUMBAUER, J. - WAIC, M. Vybrané kapitoly z dějin tělesné kultury I. - III., Praha 1999.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

Mgr. Václav UlvrMgr. Václav Ulvr