Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny kultury I (KHI / DK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DK1 - Dějiny kultury I, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Během přednášek budou studenti seznámeni s vývojem výtvarného umění a architektury na území českých zemí od raného středověku po závěr gotiky. Umění vznikající na našem území bude zařazeno do kontextu umění evropského, část výuky bude věnována hlavním Evropským kulturním centrům jednotlivých období (Ravena, Cáchy, St. Denis). Ve cvičeních se bude pracovat s odbornými texty, studenti si osvojí odbornou terminologii spojenou s výtvarnou kulturou.Tematické vymezení:01) Úvod do problematiky, raně křesťanské umění západní Evropy do doby vzniku Velké Moravy, Ravena a byzantské umění02) Umění Velké Moravy a předrománské umění03) Karolinská a otonská renesance04) Románské umění v západní Evropě, vlivy a inspirační zdroje05) Románské umění v Čechách a na Moravě06) Románské umění v Čechách a na Moravě07) Saint Denis a počátky gotiky08) Architektura doby Přemyslovců09) Sochařství a malba doby Přemyslovců10) Karel IV. a umění jeho doby, iluminované rukopisy, knižní a nástěnná malba11) Malířství 14. století, Mistr Theodoricus12) Pozdně gotická architektura13) Malířství a sochařství 15. století14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studenti budou seznámeni s vývojem výtvarného umění a architektury na území českých zemí od raného středověku po závěr gotiky.

Literatura

Le Goff, Jacques. Kultura středověké Evropy, Praha 2005. Praha, 2005. GOMBRICH, Ernst H.:. Příběh umění. Praha, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.

Vyučující

Anna Habánová, M.A., Ph.D.Anna Habánová, M.A., Ph.D.