Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vědy a techniky (KHI / DVTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DVTE - Dějiny vědy a techniky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Výuka předmětu podává základní přehled o vývoji dějin věd a techniky od nejstarších dob do současnosti. Hlavní pozornost je věnována událostem, které zásadním způsobem přispěly k rozvoji lidské civilizace. Absolvent se seznámí v chronologickém rámci s nejvýznamnějšími objevy a vynálezy, k nimž lidstvo dosud dospělo, a uvědomí si historické pozadí jejich vzniku. Zároveň se má orientovat v myšlenkových proudech a problémech oboru a bude s to využívat poznatky ve své další pracovní činnosti.Tematické vymezení:01) Úvod do studia dějin vědy a techniky; periodizace: od pravěku po současnost; příspěvek jednotlivých regionů světa pro vědu a techniku02)Důsledky vědeckého a technologického poznání pro společnost a dějinný vývoj v různých časových periodách a jednotlivých regionech; české země03) Rozvoj přírodních věd I - fyzika, matematika a astronomie04) Rozvoj přírodních věd II - chemie, geologie, biologie, medicína, genetika a ekologie05) Rozvoj sociálních věd I - politické vědy, ekonomie a lingvistika06) Rozvoj sociálních věd II - psychologie, sociologie a antropologie07) Dějiny zemědělství, výroby potravin, biotechnologií a zahradnictví08) Dějiny stavebnictví a architektury09) Dějiny komunikačních prostředků a počítačové techniky - rozhlas, televize, kino, internet, telefon, telekomunikace atd.10) Dějiny spotřebitelských technologií - textilní a oděvní průmysl, osvětlení, materiály, pletací stroje, fotografování, průmyslová výroba, manufaktury, továrny atd.11) Dějiny energetických technologií a elektrického inženýrství - pokusy o vytvoření perpetum mobile, těžba uhlí, parní síly, alkoholových paliv a nukleární energie; materiály a proces jejich výroby (např. metalurgie)12) Dějiny vojenské techniky13) Dějiny dopravy - vývoj motorů a lokomotiv, raketové technologie a přenos informací14) Nositelé Nobelovy ceny za přínos na poli vědy a techniky

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

Nečas,C.-Zwettler,O. Dějiny vědy a techniky, 1.díl. Brno, 1992. Nečas,C.-Zwettler,O. Obecné dějiny novověku I. Brno, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.