Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny vědy a techniky (KHI / DVTU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / DVTU - Dějiny vědy a techniky, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Výuka předmětu podává základní přehled o vývoji dějin věd a techniky od nejstarších dob do současnosti. Hlavní pozornost je věnována událostem, které zásadním způsobem přispěly k rozvoji lidské civilizace. Absolvent se seznámí v chronologickém rámci s nejvýznamnějšími objevy a vynálezy, k nimž lidstvo dosud dospělo, a uvědomí si historické pozadí jejich vzniku. Zároveň se má orientovat v myšlenkových proudech a problémech oboru a bude s to využívat poznatky ve své další pracovní činnosti.Tematické vymezení:Tematické vymezení:1) Úvod do problematiky historie věd a techniky2) Nelehká cesta ke staletím páry, technika ve službách vojevůdců a despotů3) Překotný rozvoj průmyslu a techniky konce 18. století a začátku 19. století s přihlédnutím k jeho dopadu na společnost, Isambard Kingdom Brunel a další slavní průmyslníci éry parního stroje4) První krůčky do oblak - od balónů k prvním strojům těžším než vzduch5) Belle Époque, Tesla versus Edison, průlomy v lékařské vědě6) Jedna zeměkoule na kolečkách, automobilismus - počátky a vývoj7) Věda a technika v období světových válek a v období meziválečném8) Počátky jaderné energetiky, projekt Manhattan, operace Crossroads9) Atomový koktejl - termojaderná bomba, programy jaderného testování, mírové využití jaderné energetiky10) Na cestě ke hvězdám11) Věda versus víra, věda versus fantazie, vědec v roli moderního hrdiny12) Století ve smršti nul a jedniček - výpočetní technika13) Jak se jezdilo v Československu, dopad vlastnictví automobilu na národ chalupářů, vývoj motorismu v Československu a jeho komparace s vývojem za hranicemi.14) Shrnutí kurzu.

Získané způsobilosti

Studující se seznámí se základní časovou periodizaci zohledňující roli vynálezů, inovací, nových technologií a vědy od počátku lidské civilizace do současnosti.

Literatura

FEYNMAN, R. To nemyslíte vážně, pane Feynmane!, Praha 2001. Nečas,C.-Zwettler,O. Dějiny vědy a techniky, 1.díl. Brno, 1992. Nečas,C.-Zwettler,O. Obecné dějiny novověku I. Brno, 1994.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.