Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Etnologie I (KHI / ET1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / ET1 - Etnologie I, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Cílem kurzu bude stručné představení historického vývoje oboru a uvedení do jeho základního teoretického a metodologického instrumentária. Dále budou v kurzu poskytnuty informace o tradičním způsobu členění evropského kontinentu do kulturních areálů a o etnologicky motivovaném zájmu o ně. Zvláštní pozornost bude věnována formám demarkací a způsobům fixací teritoriálních i mentálních hranic a otázce jejich prostupnosti. Vedle tradičních regionů bude zohledněn vývoj tzv. "euroregionů", jakož i snahy konstituovat nové regionální resp. identitární jednotky.Tematické vymezení:01) Předmět studia. Základní teoretické a metodologické instrumentárium discilíny02) Dějiny evropské etnologie03) Česká národopisná a etnografická tradice04) Evropské migrace a jejich studium evropskou etnologií05) Úvod do studia teorie etnicity06) Interkulturní komunikace07) Současné problémy etnologického studia masových společností

Získané způsobilosti

Studující budou seznámeni s historickým vývojem oboru a uvedeni do jeho základního teoretického a metodologického instrumentária.

Literatura

Gellner A.:. Antropologie a Evropa, In: Český lid r. 81, s. 89-94, 1994. Lawless R.:. Co je to kultura, Olomouc 1996. Soukup V.:. Dějiny sociální a kulturní antropologie, Praha 1994. Salzmann Z.:. Jazyk, kultura a společnost. Úvod do lingvistické antropologie, Český lid suplement 83/1996, Praha. Soukup V.:. Přehled antropologických teorií kultury, Praha.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Zuzana Korecká, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Zuzana Korecká, Ph.D.PhDr. Zuzana Korecká, Ph.D.