Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Knižní kultura v českých zemích (KHI / KKC)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / KKC - Knižní kultura v českých zemích, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Předmět osvětlí počátky a vývoj české knižní tvorby od konce 15. do počátku 19. století. Zaměří se na výklad knihtiskařské a knihařské terminologie při tvorbě a zpracování knih jako specifického řemesla a oboru. Na příkladech vybraných tiskařů z Prahy a jiných lokalit Čech ukáže problémy spojené s financováním tisků, technickým zpracováním, ale také společenským dopadem zvýšené reprodukce informací (cenzura, zákazy tiskařské produkce a rozmnožování jejich výsledků, trestní/hrdelní trestání autorů a vydavatelů). Studující se seznámí s cennými dochovanými doklady knižní kultury od renesance po klasicismus, dochovanými v knihovnách ČR se zaměřením na staré a vzácné tisky ze sbírek v libereckém Severočeském muzeu a Krajské vědecké knihovně či v barokní knihovně kostela Nalezení sv. Kříže. Současně získají rozhled po knihovědné literatuře a využitelnosti starých tisků jako mnohostranného pramene.Tematické vymezení:01) Tisíc let knihy v Čechách - úvod do tématu02) Kniha a její součásti - terminologie a definice (co je kniha, jak je stará, z čeho se skládá, jak s ní zacháze, kde jsou významné státní či soukromé knižní sbírky?)03) Předchůdci tištěné knihy: Písmo a jeho vývoj obecně (od piktogramů ke grafémům), písmo jako prostředek zachycení paměti04) Psací látka a její podoby (od kamene přes dřevo, papyr, pergamen k papíru)05) Podoby knih a jejich popis (vazba, výzdoba, typy knih). Kniha v českých dějinách od středověku (staré tisky: inkunábule, paleotypy; cimélie, faksimile, napodobeniny)06) Uložení knih (knihovny, muzea, archivy, soukromé sbírky). Typy knihoven (státní, církevní, soukromé, atp) a jejich služby07) Kniha jako historikův pramen (způsoby zkoumání knihy ve významu historického pramene). Péče o knihy, restaurování a uchovávání.08) Čtenář jako recipient a tvůrce (dialog mezi uživatelem a autorem)09) Kniha jako prostředek zachycení paměti, reprezentace autora i vlastníka10) Kniha jako kulturní fenomén: knihovny šlechtické, měšťanské a církevní11) Vztah ke knize v "lidovém" prostředí12) Bibliofilie, bibliofobie - minulost a současnost vztahu čtenářů ke knihám13) Ukázka zhotovení sborníků, skript, knih (exkurze do knihařství či edičního střediska spojená s výkladem o práci v tomto oboru)14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s počátky a vývojem české knižní tvorby od konce 15. do počátku 19. století, s knihtiskařskou a knihařskou terminologií při tvorbě a zpracování knih jako specifického řemesla a oboru.

Literatura

Voit, P. Encyklopedie knihy. Praha, 2006.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.