Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kulturní management (KHI / KMA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / KMA - Kulturní management, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Předmět se soustřeďuje na dvě základní oblasti, vnitřní a vnější fungování kulturní instituce. Ve vnitřním rámci se jedná především o seznámení s legislativou, definicí základní role instituce, nastavení funkčního managementu dle charakteru instituce, obsahem tohoto rámce je i personální politika a strategie řízení, včetně motivačních faktorů a finanční stability instituce. V oblasti vnějšího fungování jde především o roli instituce ve společnosti a oboru působení, zároveň v návaznosti na neziskový sektor a vzdělávací instituce a prostředí. Tento vnější rámec poté obsahuje pravidla pro public relations, fundraising, marketing a využití moderních technologií a inovativních postupů v komunikaci. Student dostane základy pro pochopení pravidel řízení a pravidel i postupů komunikace.Tematické vymezení:01) Úvod do problematiky, základní terminologie, literatura02) Management, základní pojmy, dějiny03) Profesní etický kodex muzeí04) Plánování, organizování, řízení, kontrola; personalistika05) Muzeum jako instituce, základní organizační struktura, základní právní dokumenty06) Muzejní organizace - AMG, ICOM, aj.07) Práce muzea s veřejností - propagace a popularizace, jednotlivé formy a jejich zvláštnosti08) Specifické možnosti prezentace činnosti muzeí prostřednictvím internetu09) Formy a metody zjišťování efektu působení muzea na veřejnost10) Budovy muzeí: architektura muzeí; umístění budov muzeí a okolí; funkční charakteristika jednotlivých částí prostorového vybavení11) Typologie muzeí: charakteristika jednotlivých skupin; nástin problematiky "vlastivědných muzeí" v ČR12) Řízení muzea; význam a metody stanovení cílů (vize) muzea a úloha plánování13) Zásady a styly řízení muzea; způsoby stanovení nákladů; získávání sponzorů14) Bezpečnostní management v muzeích

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s vnitřním a vnějším fungováním kulturní instituce, především s legislativou, definicí základní role instituce, nastavením funkčního managementu dle charakteru instituce, i personální politikou a strategií řízení, včetně motivačních faktorů a finanční stability instituce. V oblasti vnějšího fungování jde především o roli instituce ve společnosti a oboru působení, zároveň v návaznosti na neziskový sektor a vzdělávací instituce a prostředí.

Literatura

Nový, I. a kol. Interkulturální management. Praha, 1992. Bedrnová E., Nový, I. Psychologie a sociologie řízení. Management press 1998.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Vladimíra Jakouběová

Vyučující

PhDr. Vladimíra JakouběováPhDr. Vladimíra Jakouběová