Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy moderních dějin 1 (KHI / PMD1X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PMD1X - Problémy moderních dějin 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Co je to ideologie, Liberalismus, Neoliberalismus, Libertarianismus2) Konzervatismus, Neokonzervatismus3) Progresivismus,4) Feminismus5) Anarchismus6) Environmentalismus7) Nacionalismus8) Multikulturalismus9) Sociální stát - welfare state, velká hospodářská krize a její vliv na politické myšlení10) Vědecký socialismusMarxismusKomunismusStalinismusNeostalinismus11) Fašismus, Nacionální socialismus12) Islámský fundamentalismus13) Politické ideologie na přelomu 20. a 21. století14) Shrnutí

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

HEYWOOD, A. Politické ideologie. Praha 1994. FUKUYAMA, F. Konec dějin a poslední člověk. Praha, 2002. ISBN 80-86182-27-4. Ballestrem, K. - Ottmann, H. Politická filosofie 20. století. BARŠA, P. Politická teorie multikulturalismu, CDK: Brno 1999. Huntington, Samuel P. Střet civilizací: boj kultur a proměna světového řádu. Přel. L. Nagy. Praha: Rybka, 2001. Barša, P. Západ a islamismus; Praha 2003.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.