Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy moderních dějin 2 (KHI / PMD2X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PMD2X - Problémy moderních dějin 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1/ Svět po roce 1900, Podoby modernity. Naděje a realita. Společnosti velmocí.2/ Původci světové války 1914-1918. Plány a představy. Válka jako pokus o řešení krizových obtíží.3/ Krizové vedení války na bojištích i v zázemích.4/ Podíl revolučních a odbojových hnutí na pádu carského Ruska, Rakousko-Uherska a císařského Německa.5/ Spory o podobu poválečného světa. Noví Činitelé mezinárodní politiky.6/ Válečný zážitek, specifické podoby v Evropě a politická úloha.7/ Změna světa z poválečného v předválečný. Politika a ideologie. Velká sociální krize jako následek velké krize hospodářské.8/ Totalitní systémy a jejich vnitřní krize. Ničivé zásahy do mezinárodních vztahů.9/ "Krize demokracie" jako ideologické téma. "Krize inteligence" - krize hodnot.10/ Nová německé válka "proti světu". Plány, záměry, realizace.11/ Velká koalice jako souboj o "nový svět". Programové přístupy k jeho podobám.12/ Sociálně politické důsledky druhé světové války. Vedoucí postavení USA a SSSR. Zrod "sociálního státu" a jeho sociální a politická úloha. Západní reformismus, sovětský socialismus.13/ Hlavní rysy 20. století.13) Rawlsova teorie spravedlnosti a spor o liberalismus a komunitarismus14) Výhledy politických ideologií na přelomu 20. a 21. století (Střet civilizací versus konec dějin)

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

Nálevka, Vladimír. Druhá světová válka, Praha 2002. Nolte, E. Fašismus ve své epoše, Praha 1991. Harna, Josef. Krize evropské demokracie a Československo 30.let, Praha 2006. Ballestrem, K. - Ottmann, H. Politická filosofie 20. století. HEYWOOD, A. Politické ideologie. Praha 1994. Veber, Václav. Stalinovo impérium. Rusko 1924-1953, Praha 2002.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.