Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy novověkých dějin 2 (KHI / PND2X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PND2X - Problémy novověkých dějin 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Šlechta jako historický fenomén (Evropa a Království české). Terminologické vymezení (titulatura a její etymologie, vývoj a užívání)2) Vznik české šlechty ve středověku a utváření šlechtických rodů v Čechách a na Moravě3) Středověká šlechta a jejich sídla, kulturní reprezentace, mecenát4) Šlechta českých zemí v raném novověku - vybrané rody a osobnosti5) Sebereprezentace šlechty v raném novověku - sídla6) Sebereprezentace šlechty v raném novověku - pohřebiště7) Sebereprezentace šlechty v raném novověku - prameny písemné a obrazové8) Šlechta v habsburské monarchii 19. století a "nová šlechta"9) Osudy šlechticů ve 20. století (1918-1948)10) Šlechtické rodiny v období socialismu (1948-1989): životní příběhy jedinců11) Vnímání šlechty po převratu 1989 a v následujícím dvacetiletí (restituce, politická reprezentace, péče o památky)12) Česká šlechta v odborné i populárněnaučné literatuře, v médiích ve 20. a 21. století. Stereotypy o šlechtě českých zemí a jejich význam v českém prostředí13) Exkurze do vybraného šlechtického sídla či pohřebiště14) Diskuse nad výsledky studentských prací

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

BAHLCKE, J. Ständefreiheit und Staatsgestaltung in Ostmitteleuropa: übernationale Gemeinsamkeiten in der politischen Kultur vom 16.-18. Jahrhundert. BŮŽEK, V. - HRDLIČKA, J. - KRÁL, P. - VYBÍRAL, Z.. Věk urozených. Šlechta v českých zemích na prahu novověku.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.