Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny moderní (do r. 1918) (KHI / PODX)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PODX - Obecné dějiny moderní (do r. 1918), Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

01) Dědictví "starého režimu" a stavovské společnosti02) Středoevropská společnost a její proměny v době předbřeznové03) Západoevropská společnost a její proměny v první polovině 19. století04) Revoluční léta 1848-1849: první krok na cestě k vytvoření občanské společnosti05) Hlavní ideové směry a občanská (měšťanská) společnost ve druhé polovině 19. století06) Konzervativismus, liberalismus, nacionalismus, socialismus - základní charakteristika, rozdíly ve Velké Británii, Francii, Německu a Rakousku (Rakousko-Uhersku)07) Proměny evropské politiky v době vzniku a v první fázi fungování občanské společnosti08) Moderní národní stát a občanská společnost09) Industrializace a občanská společnost10) Kolonialismus a jeho vliv na občanskou společnost11) Občanská společnost v Evropě na přelomu 19. a 20. století12) Věda a kultura občanské společnosti 19. a počátku 20. století13) První světová válka a její dopad na evropskou občanskou společnost14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studující se seznámí se základními problémy obecných dějin 19. století.

Literatura

Skřivan, A. Evropská politika 1648-1914. Praha, 1999. Cameron R. Stručné ekonomické dějiny světa. Victoria Publishing, 1996.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.