Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obecné dějiny středověké (KHI / POSU)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / POSU - Obecné dějiny středověké, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky se zaměřují na obecné problémy současného metodologického výkladu středověkých dějin, vzhledem k charakteristice pojmu středověká společnost téměř výhradně evropských. Sledovány jsou tyto okruhy témat:1. Časové a věcné vymezení středověku, charakteristiky středověké společnosti, pojmy, struktury, vývoj názorů, přehled základní literatury2. Rozpad římského impéria, období stěhování národů a barbarská království3. Byzanc ve středověku4. Slovanská expanze a středověké státní útvary jižních a východních Slovanů5. Evropa a Asie ? arabská, mongolská a turecká expanze.6. Karolinská říše a počátky císařství7. Západ a sever Evropy v raném středověku (od Vikingů k Normanům)8. Svatá říše římská (křesťanský univerzalismus, papežství, významné dynastie)9. Francie, její počátky a rozmach; Křížové výpravy a rekonkvista v dějinách Evropy10. Anglie a kontinentální Evropa, tzv. stoletá válka11. Itálie, hospodářství a kultura (specifika městských států (komuny), sicilské a neapolské království12. Uhry a Polsko13. Rakousy a mocenský vzestup Habsburků, svatá říše římská ve vrcholném a pozdním středověku14. Koloniální pronikání Španělska, Portugalska, Francie, Anglie a Nizozemí a důsledky pro EvropuSemináře budou věnovány problémovým okruhům: lenní vztahy, učení o trojím lidu; šlechta, její vývoj a proměny; středověká církev v raném středověku, monachismus, reformy; středověká vzdělanost, univerzity; románská kultura; zemědělská výroba a její intenzifikace, vývoj osídlení a kolonizace; města a jejich rozvoj, řemeslná výroba a obchod; středověká církev vrcholného a pozdního středověku; gotická kultura; náboženské hereze a počátky reformace; lidé na okraji společnosti, etnické a náboženské minority, židé, romské etnikum; počátky renesance

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s obecnými problémy současného metodologického výkladu středověkých dějin, vzhledem k charakteristice pojmu středověká společnost téměř výhradně evropských.

Literatura

--. Dějiny středověku, I.-II. díl. Praha, 1968. Le Goff, J. Encyklopedie středověku. Praha, 2002. Gurevič, A. J. Kategorie středověké kultury. Praha, 1978. Le Goff, Jacques. Kultura středověké Evropy, Praha 2005. Praha, 2005. Mezník, J. Přehled dějin středověké západní Evropy. Brno, 1997.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.PhDr. Pavel Smrž