Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Problémy středověkých dějin 1 (KHI / PST1X)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / PST1X - Problémy středověkých dějin 1, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Tematické vymezení:1) Úloha církve v procesu formování raně středověkých států2) Karolínská renesance. Vysvětlení pojmu a její význam3) Renovatio imperii Romanorum ? myšlenka křesťanského univerzalismu4) Clunyjské hnutí ? příčiny, hlavní cíle, význam5) Císařství a papežství ? ideový zápas o vůdčí roli v křesťanském světě6) Střet civilizací ? křesťanství a islám7) Rozkol křesťanské církve. Katolicismus a pravoslaví8) Města, komuny, městské svazy. Politický a ekonomický význam měst9) Učení o trojím lidu a městská společnost10) Středověká vzdělanost. Univerzity, středověcí intelektuálové11) Středověké hereze (bogomilství, valdenští, albigenští, kataři)12) Křížové výpravy a rekonkvista v dějinách Evropy13) Počátky renesance14) Formování národních monarchií v době vrcholného a pozdního středověku

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

Ferguson, N. Britské impérium. Cesta k modernímu světu. Praha, 2007. Křivský, P. - Skřivan, A. Moře, objevy, staletí. Praha, 1980.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.

Vyučující

prof. PhDr. Jaroslav Čechura, DrSc.PhDr. Pavel Smrž