Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Reflexe dějin v současnosti (KHI / RDS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / RDS - Reflexe dějin v současnosti, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Cílem předmětu je seznámit studenty s reflexí dějin v přítomnosti, a to na zcela konkrétních aktuálních příkladech z oblasti občanského, společenského, politického, kulturního a hospodářského života. Kurz předkládá analýzu vybraných problémů československých dějin ve 20. století, zabývá se reflexí postavení Československa a českého národa v klíčových obdobích československých (českých) dějin, velká pozornost je věnována také otázce "smyslu českých dějin" a postavení Československa (českých zemí) v kontextu evropské a světové politiky. Kurz je založen na rozsáhlé české a cizojazyčné historiografické literatuře, pamětech a dalších dílech.Tematické vymezení:01) Postavení historie v systému společenských věd. Vztah minulosti (dějin) a současnosti - historický obsah pojmu současnost02) Osobní a rodová paměť ve funkci interpretace a pramene03) Historická publicistika, její formy a úroveň; její postavení v publicistice zobrazující současnost04) "Spory" o české dějiny, jejich geneze, historie, současné podoby a důsledky05) Současné pohledy na novodobé české národní hnutí a jeho evropské komparace06) Československý stát jako historické téma v literatuře české a evropské07) "Evropanství" Československa po roce 1918; menší stát jako subjekt a objekt v mezinárodních vztazích08) Současné spory o Edvarda Beneše, jejich motivy, smysl, důsledky09) První léta druhé světové války jako "výroční" téma, jejich výklady v historické literatuře a v pamětech10) Český úděl za druhé světové války, německý protektorát a odboj; interpretace v české a zahraniční literatuře11) Říšská župa Sudety v současné historiografii a publicistice12) Formování světa a místo ČSR v něm v roce 1945; vliv na další vývoj a současnost13) Pád sovětského bloku koncem 90. let v dnešních výkladech a diskusích14) Co zmůže kultura? Historie "přemýšlení" o úloze kultury v nedávnu a v současnosti

Získané způsobilosti

Studující budou seznámeni s reflexí dějin v přítomnosti, a to na zcela konkrétních aktuálních příkladech z oblasti občanského, společenského, politického, kulturního a hospodářského života.

Literatura

Kvaček, Robert:. České dějiny II. Praha, 2002.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.prof. PhDr. Jan Rychlík, DrSc.