Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Regionální dějiny II (KHI / RE2E)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / RE2E - Regionální dějiny II, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Cílem je podat výklad regionální historie ve srovnání Libereckého kraje s blízkým příhraničím v Euroregionu Nisa, připomenout movité i nemovité památky a možnosti využít je např. při přípravě historických exkurzí. Podstatou práce se studujícími zůstává seznámit je se základními metodami při tvorbě regionálně zaměřených prací za předpokladu využití známých místopisných, statistických, topografických, uměnovědných a dalších odborných příruček. Důraz je kladen na znalost edic pramenů od středověku do moderní doby. Jedním z cílů výuky je přiblížit regionální historii na vybraných tématech z Libereckého kraje v komparaci s vybranými lokalitami v ČR, připomenout památky movité i nemovité.Tematické vymezení:01) Vymezení regionu (historie vs. geografie), problémy bádání02) Prameny vydané I (středověk, raný novověk)03) Prameny vydané II (19. a 20. století)04) Topografické příručky I05) Topografické příručky II06) Regionální výzkum v terénu07) Syntéza poznatků a dovedností, způsoby jejich uplatnění

Získané způsobilosti

Studující budou seznámnei se základními metodami při tvorbě regionálně zaměřených prací za předpokladu využití známých místopisných, statistických, topografických, uměnovědných a dalších odborných příruček.

Literatura

Vorel, Petr. Základy historické regionalistiky (skriptum),Pardubice, UP 2005, 124 s.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.PhDr. Milan Svoboda, Ph.D.