Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Retribuční soudnictví v českých zemích (KHI / RES)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / RES - Retribuční soudnictví v českých zemích, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Cílem kurzu je charakterizovat a analyzovat poválečné retribuční soudnictví v českých zemích. Pozornost bude věnována přípravě dekretů prezidenta republiky, které ustanovily Národní soud a mimořádné lidové soudy. Problematika bude zkoumána v kontextu poválečného odsunu německého obyvatelstva. Studenti budou seznámeni s problematikou kolaborace a válečných zločinů. Zvláštní pozornost bude věnována procesům souvisejícím se zločiny holocaustu a antisemitismu. Ve stručnosti bude představen proces retribuce v ostatních evropských zemí. Cvičení budou tematicky navazovat na přednášky a vybrané problémy v nich budou detailně analyzovány.Tematické vymezení:01) Potrestání nacistických zločinců a kolaborantů - příprava tzv. retribučních dekretů02) Národní soud03) Mimořádné lidové soudy v tzv. prvním retribučním období I.04) Mimořádné lidové soudy v tzv. prvním retribučním období II.05) Konec tzv. první retribuce06) Mimořádné lidové soudy v tzv. druhém retribučním období07) Komandanti a dozorci ghetta Terezín a Malé pevnosti Terezín před Mimořádným lidovým soudem v Litoměřicích08) Odsun a retribuční soudnictví09) Kolaborace a retribuční soudnictví10) Mezinárodní souvislosti retribuce11) Potrestání válečných zločinů a kolaborace v Evropě12) Pomsta nebo spravedlivé potrestání?13) Ukázky z pramenů14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s poválečným retribučním soudnictvím v českých zemích.

Literatura

Borák, M. Spravedlnost podle dekretu. Retribuční soudnictví v ČSR a Mimořádný lidový soud v Ostravě (1945 -1948). Ostrava, 1998.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

Mgr. Kateřina Lozoviuková, Ph.D.