Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia historie (KHI / UDH)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / UDH - Úvod do studia historie, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Po základním vymezení historie jako vědeckého oboru a jeho místa v rámci společenských věd následuje seznámení se strukturou historických věd, včetně organizace historických pracovišť a publikační základny (odborné časopisy, pomocná historická literatura). Velká pozornost je věnována všem historickým pramenům. Další část se zabývá metodami historikovy práce, důraz je kladen na nověji se konstituující obory, okruhy a témata. Semináře jsou zaměřeny na poznávání historických pramenů a základy práce s nimi. Zvládnutí základů historického řemesla prokazuje student seminární prací.Tematické vymezení:01) Moderní pojetí historie; historie jako věda a historie jako konstrukt minulosti02) Metodologie vědy a metodologie historické vědy - metody a techniky historikovy práce03) Základní směry historické vědy v minulosti a současnosti - tradice pozitivismu a neopozitivismu, tradice hospodářských a sociálních dějin, koncept postmoderní historie, lingvistický obrat, mikrohistorie, oral history, dějiny mentalit, nové politické dějiny, nové vojenské dějiny04) Historie a interdisciplinarita05) Historický fakt a pramen - klasifikace pramenů06) Heuristika I - zdroje, knihovny, archívy07) Heuristika II - kritika pramenů a literatury, časopisy, konspekty, výpisky08) Historik a text I - stanovení tématu, analýza, interpretace, syntéza, sdělení textu, historikovy texty (anotace, abstrakt, resumé, zpráva, rešerše, článek, studie, monografie, popularizační text)09) Historik a text II - formální úprava článku (formální úprava bakalářské a magisterské práce, poznámkový aparát, úvod, závěr, vlastní stať, koherence a členění textu - odstavce, stylistická úprava, pravopis, dodatkový materiál etc.)10) Zásady ediční techniky a transkripce; jak vzniká kniha, jak fungují nakladatelství, jak fungují redakce novin, autorský zákon, korektorská znaménka, jak napsat novinový článek11) Mluvený projev - formální i obsahová stránka projevu, rétorika, konferenční příspěvek, přednáška pro studenty etc.12) Historická pracoviště v ČR, partnerská zahraniční pracoviště, studium v zahraničí, možnosti zaměstnání v oboru, odborný růst - magisterský cyklus, PhDr., Ph.D.13) Diskuse se studenty14) Shrnutí kurzu

Získané způsobilosti

Odpovídá vymezení předmětu a požadavkům stanoveným v sylabu.

Literatura

Kalista, Z. Cesty historikova myšlení. Praha, 2002. Bartoš, J. Metodika a technika historické práce. Praha, 1982. Eco, U. Meze interpretace. Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

doc. PhDr. Tomáš Velímský, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.PhDr. Stanislav Tumis, Ph.D.PhDr. Stanislav Tumis, Ph.D.PhDr. Michal Ulvr, Ph.D.