Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do dějin textilu (KHI / UDTE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / UDTE - Úvod do dějin textilu, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Anotace:Posluchači se seznámí s celkovým vývojem textilní výroby od středověku do moderní doby. Pozornost bude věnována vývoji jednotlivých odvětví textilní výroby (plátenictví, soukenictví, bavlnářství, umělé tkaniny) s hlavním zaměřením na české země. Součástí výkladu bude sledování proměn organizace textilní výroby od domáckého typu práce a městských cechů k manufakturám až po tovární výrobu, rozvíjející se v procesu industrializace od 19. století. Dějiny textilu budou zároveň chápany a prezentovány jako součást vývoje hmotné kultury.Tematické vymezení:01) Úvod - základní terminologie (suroviny, jejich zpracování, technologie), periodizace dějin textilní výroby ve vztahu k dějinám hmotné kultury a k dějinám sociálním.02) Vývoj textilní výroby od pravěku do středověku.03) Textilní řemesla v českých zemích do poloviny 17.století.04) Textilní výroba v preindustriálním období.05) Textilní výroba a průmyslová revoluce.06) Textilní průmysl v českých zemích do první světové války.07) Vývoj textilního průmyslu ve dvacátém století.

Získané způsobilosti

Studující se seznámí s celkovým vývojem textilní výroby od středověku do moderní doby.

Literatura

Bakala, J. Československé dějepisectví od roku 1945 k vývoji textilní výroby v pozdním předindustriálním období. Z dějin textilu - Studie a materiály 11., s. 221 - 250. Ústí nad Orlicí, 1987.

Požadavky

Aktivní účast na semináři (cvičení); splnění zadaných úkolů; úspěšně složený test; prostudovaná doporučená literatura.

Garant

PhDr. Miloslava Melanová

Vyučující

PhDr. Miloslava MelanováPhDr. Miloslava Melanová