Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia památkové péče (KHI / USPAP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KHI / USPAP - Úvod do studia památkové péče, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Úvod do problematiky2) Úvod do studia památkové péče (Mgr. Miloš Krčmář)3) Průzkumy a dokumentace historických staveb, základní pojmy stavebněhistorického oboru a seznámení s literaturou (Mgr. Ivan Peřina)4) Průzkumy a dokumentace historických staveb, metody dokumentace a zkoumání staveb (Mgr. Ivan Peřina)5) Průzkumy a dokumentace historických staveb, praktické ukázky a možnost terénního výjezdu (Mgr. Ivan Peřina)6) Archeologie, teoretické základy vědy (Mgr. Renata Tišerová)7) Archeologie v praxi (Mgr. Renata Tišerová)8) Vedení evidence kulturních památek (Mgr. Petra Šternová)9) Dokumentace nemovitých kulturních památek, seznámení se stavebními spisy (Mgr. Petra Šternová)10) Movité kulturní památky v Libereckém kraji, geneze ochrany, systémy, realita (Mgr. Ivo Habán)11) Dokumentace a výzkum movitých kulturních památek v kontextu dobových pramenů a jejich interpretace (Mgr. Ivo Habán)12) Malířská díla a metody jejich restaurování (Mgr. Jana Šubrtová)13) Sochařská díla a metody jejich restaurování (Mgr. Jana Šubrtová)14) Shrnutí, závěr

Získané způsobilosti

Studující se seznámí se základními problémy dějin umění a bude seznámen s praktickými aspekty problematiky.

Literatura

DVOŘÁK, Max. Katechismus památkové péče. RIEGL, Alois. Moderní památková péče. CZUMALO, Vladimír - MAXOVÁ, Ivana - KIBIC, Karel. Péče o architektonické dědictví: sborník prací: vybrané kapitoly k tématu. ŠTORM, Břetislav. Základy péče o stavební památky.

Požadavky

Docházka, písemný test, zpracování jednoho praktického úkolu (viz jednotlivé sylaby), drobné dílčí nálezové zprávy (cca v rozsahu dvou až pěti stran) k dokumentaci historické stavby, movité nebo nemovité památky s cílem osvojit si dokumentační metody a samostatnou schopnost stavby (předměty) zkoumat a hodnotit při řešení stavebněhistorických (uměleckohistorických) otázek.

Garant

prof. PhDr. Robert Kvaček, CSc.

Vyučující

PhDr. Pavel SmržPhDr. Pavel Smrž