Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika geometrie 2 (KMD / DG2K)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMD / DG2K - Didaktika geometrie 2, Fakulta přírodovědně-humanitní a pedagogická, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybavit studenty elementárními návyky a dovednostmi k výuce geometrie na 1. stupni ZŠ - výklad učiva, metodické postupy s využitím učebních pomůcek. Provádět konstrukce geometrických útvarů, výpočty obvodů a obsahů (trojúhelník, čtverec, obdélník), jednotky obsahu, seznámení s geometrickými tělesy (sítě těles).Cvičení:1.-2. Konstrukce rovnoběžníku - čtverec, obdélník. Příprava na semestrální práci.3.-4. Délka úsečky. Jednotky délky, jejich převody. Rýsování úsečky dané délky.5.-6. Obvod - trojúhelníka, čtverce, obdélníka. Navázání na grafický součet úseček.7.-8. Vyvození vzorců pro výpočet obvodu trojúhelníka, čtverce a obdélníka. Slovní úlohyna výpočet obvodu. Obvod n-úhelníků.9.-10. Obsah čtverce a obdélníka, úlohy o obsahu. Jednotky obsahu, převody jednotek.11.-12. Geometrické tvary. Tělesa. Síť krychle, kvádru, jehlanu.13.-14. Rezerva.

Získané způsobilosti

Teoretické poznatky a praktické dovednosti z požadované oblasti

Literatura

Divíšek, J. a kol. Didaktika matematiky pro učitelství 1. stupně ZŠ. Praha, SPN 1989. &, &. Osnovy a metodické příručky k těmto učebnicím. Rámcový vzdělávací program pro ZV. Učebnice matematiky pro 1.- 5. ročník ZŠ. Vzdělávací program Základní škola. Praha, Fortuna 1996. Kouřim, J. a kol.:. Základy elementární geometrie pro učitelství l. stupně ZŠ. Praha, SPN, 1985.

Požadavky

Splnění účasti na cvičeních, vypracování semestrálních prací - zhotovení zadaných učebních pomůcek (pro samostatnou práci žáků či výklad učiva) z geometrie; vypracování ukázkové výkladové vyučovací hodiny (ve 4. ročníku ZŠ - konstrukce čtyřúhelníku), převody jednotek. Zvládnutí učiva Elementární geometrie a obecné didaktiky.

Garant

doc. PaedDr. Jaroslav Perný, Ph.D.